Ανησυχία και στην Ελλάδα δημιουργεί η διεθνής αναταραχή που προκάλεσε η επίθεση με drones κατά των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία με αποτέλεσμα να υπάρξει τη Δευτέρα μεγάλη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου – αν και την Τρίτη καταγράφηκε μικρή υποχώρηση.
Αυτό που φοβούνται παράγοντες της αγοράς είναι τελικά η τιμή του πετρελαίου να «κάτσει» στα 70 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα σημάνει και αύξηση στην τιμή της βενζίνης.
«Αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο, τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)» είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης. Όπως είπε η ελπίδα του είναι η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο η ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κιούσης διευκρίνισε ότι για την ώρα «δεν μπορεί επειδή υπάρχει η πληροφορία κάποιος να ακριβύνει από σήμερα. Θα τον αποβάλει η αγορά».
Τις εξελίξεις παρακολουθεί με αγωνία και το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης ώστε περισσότεροι να πάρουν περισσότερα.
Όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ «Αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια αποφάσεις, για το αν μπορεί να δοθεί αύξηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης» καθώς τότε θα γίνει «ταμείο» για να δουν τα περιθώρια που θα έχουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου με μειωμένο φόρο 0,28 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη την επιδότηση, θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα ή να ποντάρουν πως θα βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πολλούς λόγους που τους κάνουν να θέλουν να αλλάξουν από φέτος το σύστημα επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης:
– μέχρι το 2014, όταν η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως έφτανε ή ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας είχε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 210 εκατ. ευρώ το χρόνο για να επιδοτούνται (και προκαταβολικώς) οι δικαιούχοι που τα είχαν ανάγκη.
– από το 2015 μέχρι το 2017 η τιμή του πετρελαίου έπεσε παγκοσμίως έως 50% ή και 60% (κάτω και από 4 δολάρια το βαρέλι). Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση κάνοντας αντιπολίτευση … με τα «αναμένα μαγκάλια», αλλά αύξησε τους φόρους στα καύσιμα ενώ μείωσε μέχρι εξαφανίσεως το επίδομα πετρελαίου –και τους δικαιούχους του. Πλέον το κονδύλι δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ετησίως αλλά, με όλους τους «κόφτες» που έχουν μπει μετά το 2015, ούτε το ποσό αυτό φτάνει ολόκληρο σε όσους το έχουν ανάγκη,
– εν έτει 2019 και ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, οι κρατικοί φόροι παραμένουν στα ύψη, αλλά αυξάνονται και οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αν δεν αναχαιτισθούν οι ανατιμητικές τάσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί στον κίνδυνο να υποστεί ξανά την αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» που … άναψε στην Οικονομία τα προηγούμενα χρόνια με την υπερφορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα χθεσινά δεδομένα πάντως, μετά την επίθεση σε πετρελαιοπηγές στη Σαουδική Αραβία, οι ανατιμητικές πιέσεις δεν αναμένεται να εκδηλωθούν στις λιανικές τιμές πώλησης στη χώρα μας, πριν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα. Εκτιμάται συνεπώς πως υπάρχει περιθώριο χρόνου για αποφάσεις, αλλά στην κυβέρνηση βιάζονται γιατί θέλουν να σπάσει η «παράδοση» των τελευταίων ετών με τις καθυστερήσεις που έφταναν να χορηγείται …τον Ιούνιο (!) η β΄ δόση εξόφλησης του φόρου για πετρέλαιο που αγοράστηκε το χειμώνα.