Πίσω από τις νέες εξαγγελίες για το επίδομα μητρότητας και σε υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας 2010/41 (επέκταση σε όλες τις μητέρες και αναδρομικότητα), κρύβεται μια σκόπιμη ασάφεια:
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι μητέρες που τεκνοποίησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) και μετά θα λάβουν 4.740 ευρώ στο σύνολο.
Ωστόσο, το επίδομα που ισούται με τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη, αυξήθηκε στα 830 ευρώ μόλις στις αρχές του μήνα (1/4/2024).
Κατά συνέπεια, αν ισχύει ο «υπολογισμός» του υπουργείου Εργασίας, στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι (δήθεν) θα δώσει 830 ευρώ το μήνα μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο (του 2024), όταν οι υπόλοιπες μητέρες που εντάχθηκαν εξ αρχής στο πρόγραμμα ενίσχυσης της μητρότητα (μισθωτές) ελάμβαναν όλο αυτό το διάστημα 780 ευρώ το μήνα.
Δηλαδή θα έλαβαν 50 ευρώ λιγότερα τον μήνα, όσο ήταν έως τις 31 Μάρτιου 2024 ο βασικός μισθός.
Τον περισπασμό επικυρώνει και Δελτίο Τύπου του υπουργείο Εργασίας, όπου γίνεται αναφορά για «καταβολή 4.740 ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί σε 830 ευρώ από τις 24 Σεπτεμβρίου που ισχύει η αναδρομικότητα της παροχής μητρότητας.
Επίδομα μητρότητας: Πώς αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία
Φαίνεται ότι η (προβαλλόμενη) γαλαντομία της κυβέρνησης γίνεται για προεκλογικούς λόγους και όλες οι μητέρες λάβουν, τελικά, 780 ευρώ για έξι μήνες (Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024) και 830 ευρώ για το υπόλοιπο τρίμηνο (μέχρι τον Ιούνιο του 2024 που συμπληρώνεται το 9μηνο της παροχής).
Επίδομα μητρότηας: Ποιες αποκλείονται από την παροχή
Από την παροχή μητρότητας αποκλείονται όσες ασφαλισμένες δεν είναι ασφαλιστικά ανήμερες (όσες έχουν δηλαδή οφειλές στον ΕΦΚΑ χωρίς ρύθμιση).
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι-ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα και, εκ των πραγμάτων, όσες είναι νέες μητέρες μεταξύ αυτών των οφειλετών, αποκλείονται από την 9μηνη παροχή μητρότητας.
Κατά τα λοιπά η παροχή μπορεί να μεταβιβαστεί για 7 μήνες (από τους 9 συνολικά) και στον πατέρα του παιδιού. Οπότε και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Η σχετική αίτηση κατατίθεται μονό ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: parentalbenefits.dypa.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές.
Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ξεκινάει από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
Πηγή: ieidiseis