Επίδομα μητρότητας: Ασφαλιστικά ενήμερες θα πρέπει να είναι οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές.
Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Δικαιούχοι
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης αναμένεται να υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί και η απαιτούμενη πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις οι μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που δικαιούνται το επίδομα.
Βασική προϋπόθεση θα είναι οι μητέρες να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση προκειμένου να λάβουν –για 9 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους– επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση. Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά. Θα αφορά δηλαδή και τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από την 24η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Συνεπώς, μητέρες που έχουν γεννήσει τον Σεπτέμβριο θα λάβουν στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αναδρομικά, για διάστημα 5 μηνών, 3.900 ευρώ, ενώ έως τον Ιούνιο θα λάβουν συνολικά 7.020 ευρώ.
Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι μητέρες που υπέβαλαν στη ΔΥΠΑ αίτηση πριν από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα λάβουν κανονικά το επίδομα, μόλις ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία. Το δικαίωμα θα είναι, δε, μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες. Αυτό βέβαια που θα ξεκαθαρίζεται στην υπουργική απόφαση είναι ότι για τη λήψη του επιδόματος θα πρέπει οι ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες να μην έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, να είναι δηλαδή ασφαλιστικά ενήμερες.
Επίσης θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, παρότι τυπικά θα πρέπει να μην ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο η διαδικασία θα κυλήσει ως έχει, προκειμένου στη συνέχεια να διορθωθούν και να συμπληρωθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα, η απόφαση θα προβλέπει ότι το επίδομα δικαιούνται και μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.
Τέλος, θα ξεκαθαρίζεται ότι την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών.