: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα της επιστροφής για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Όπως όλα δείχνουν, η «δεξαμενή» των δικαιούχων αναμένεται να μεγαλώσει μετά την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη και ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών «λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα, είναι υψηλότερο καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αλλά τους καλύπτει μέχρι τα 600€. Υπήρχε μια αδυναμία στην προηγούμενη απόφαση ότι κάποιοι άνθρωποι που ήταν μοναχικοί μπορεί να τους έφτανε ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά ακόμη και με 45.000 μεικτό αν αφαιρέσετε τη φορολογία και όλες τις υποχρεώσεις ήταν οριακό για αυτό είπαμε καθαρό».

Ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε και για το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφού επανέλαβε ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ανοίγει στις 14-15 Ιουνίου παραμένοντας ανοιχτή για περίπου για δύο εβδομάδες «τα λεφτά θα πιστωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες μέρες Ιουλίου».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «εμείς δεν κοιτάμε ποιος έχει τα λογαριασμό, το όνομα του λογαριασμού κοιτάμε ποιος έχει την κύρια κατοικία, για αυτή την κύρια κατοικία μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή» εξηγώντας ότι «αυτή η βοήθεια θα κοστίσει από 1η Ιουλίου και μετά 1,1 δισ. ευρώ για αυτό και δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα διαθέσιμα γιατί είναι πολύ μεγάλο κόστος η παρέμβαση.

Στο ερώτημα, δε, αν θα καλύπτει το 80 με 85% για όλους, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «είναι ένα σύνθετο σύστημα, καλύπτονται όλοι μέχρι ένα ποσό και μετά υπάρχει μια σειρά διαφορετικών παρεμβάσεων που δίνει πολύ καλύτερη θέση στα ευάλωτα νοικοκυριά, στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις και μετά πηγαίνουμε προς τα πάνω».

Σημειώνεται ότι επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

: Τα SOS για την επιστροφή έως 600 ευρώ

Πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Οι δικαιούχοι. Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

2. Η φορολογική δήλωση. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

3. Οι νέοι φορολογούμενοι. Οσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

4. Οι φοιτητές – εξαρτώμενα μέλη οικογένειας. Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022, θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

5. Κοινό ρολόι. Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες), η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει), τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025