Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις στο gov.gr για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα – που καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Τονίζουμε ότι η επιδότηση θα είναι μέχρι τα 1.000 ευρώ, ποσό που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος για την τοποθέτηση ενός νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.
Εκπλήξεις στο ρεύμα: Ποιοί θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τον Ιανουάριο
Αρχικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε να τρέχει μέσα στο 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες του δηλώσεις, κάτι τέτοιο θα γίνει από το 2023 με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την Άνοιξη.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας, θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ’ επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.»
Σημειώνεται πως η επιδότηση θα δίνει από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ξανά μέσω του gov.gr.
Όλα δείχνουν ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Το κόστος για καλύψει μια οικογένεια
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια καλή επένδυση για ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα 4μελής οικογένεια θα κάνει απόσβεση στα 5 χρόνια. Είναι εύκολη η εγκατάσταση, αλλά πρέπει να υπάρχει χώρος στην ταράτσα.
Αόμα και το χειμώνα εάν υπάρχει για τρεις ώρες ηλιοφάνεια και να έχει χαμηλές θερμοκρασίες ο ηλιακός αποδίδει με την προϋπόθεση όμως να έχει συντηρηθεί. Ένας ηλιακός χρειάζεται συντήρηση ανά 2-3 χρόνια γιατί μαζεύονται άλατα που φθείρουν το μπόιλερ, ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια. Σε ότι αφορά το κόστος αυτό εξαρτάται από την εταιρία. Για μια 4μελη οικογένεια με 200 λίτρα το κόστος είναι περίπου 1.200 ευρώ μαζί με τα υλικά και την εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον θερμοσίφωνα.