| |  Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Οι του θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά . Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους.

Οι αιτήσεις γίνονται στο που είναι ανοικτή από το βράδυ της 12ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.

Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά:

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως.

Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως.

Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ.

Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.

Παράλληλα, δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά, που μεταφράζεται περίπου σε 460.000 άτομα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο-ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα «κόκκινα» δάνεια, που δημιούργησε η κρίση.

«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα πολιτικές οι οποίες αφορούν συνολικά τόσο την επιδότηση ενοικίου, όσο και την επιδότηση δανείου. Έχει ενδιαφέρον ότι, με την επιδότηση δανείου, καλύπτουμε πάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα ωφεληθούν με τα δύο αυτά διαφορετικά προγράμματα. Εργαζόμαστε συνολικά για το δικαίωμα στην κατοικία και οι λύσεις που παρουσιάζουμε τώρα είναι οριζόντιες, δηλαδή είναι λύσεις που δεν αφορούν μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή έχουν δάνειο γι’ αυτή. Τις επόμενες ημέρες, αυτές οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν με τις διαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες που γνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημείωσε η κ. Φωτίου σε πρόσφατες δηλώσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025