Σε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα χορήγησης για το προχωρά η κυβέρνηση, εισάγοντας ένα νέο, ανταποδοτικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός Φεβρουαρίου 2025. Στην πιλοτική φάση, περισσότεροι από 15.000 άνεργοι θα επιλεγούν τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από τρία σκέλη: το σταθερό μέρος επιδότησης, το οποίο υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου και ξεκινά από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό), με το ποσό αυτό να μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της επιδότησης.

Δείτε

Το μεταβλητό μέρος επιδότησης, γνωστό και ως “μπόνους”, που αφορά όσους έχουν μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία και υπολογίζεται βάσει των ετών ασφάλισης (από το τέταρτο έως το εικοστό έτος) και του μέσου όρου των αποδοχών, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τον κατώτατο μισθό· και τις πρόσθετες παροχές ή προσαυξήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και προσαυξήσεις για προστατευόμενα μέλη ή μονογονεϊκές οικογένειες.



Το ανώτατο ποσό επιδότησης ορίζεται στα 1.297,45 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια καταβολής έως 16 μήνες. Σε περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 64 μήνες ασφάλισης (5 έτη και 3 μήνες), η περίοδος επιδότησης μπορεί να επεκταθεί έως και τους 24 μήνες.

Δείτε

Επίδομα ανεργίας: Οι ριζικές αλλαγές - Εκτός αναπληρωτές και καθηγητές σε φροντιστήρια

Σημειώνεται ότι, κατά την πιλοτική φάση, το κατώτατο όριο του επιδόματος θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, με το ποσό να ξεκινά από 650 ευρώ το πρώτο τρίμηνο και να μειώνεται σταδιακά στη συνέχεια. Ωστόσο, με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, όσοι είχαν χαμηλότερες αποδοχές ή εργάζονταν μερικώς, ενδέχεται να λαμβάνουν χαμηλότερα ποσά επιδότησης.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος γίνονται αυστηρότερες, απαιτώντας πλέον 7 μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης στο τελευταίο 14μηνο, αντί για 5 μήνες ή 125 ημέρες που ίσχυαν προηγουμένως. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως ή όσους εργάζονται σε φροντιστήρια και κέντρα μελέτης, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι η παρακίνηση των ανέργων για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας, η αναγνώριση των καταβληθεισών εισφορών και η δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο ανταποδοτικού συστήματος επιδότησης ανεργίας.

Δείτε