– Το νέο σύστημα θα είναι «ανταποδοτικό» – σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν πιλοτικά εντός το επόμενο διάστημα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα θα βασίζεται στην «ανταποδοτικότητα» για την απονομή του επιδόματος, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην Καθημερινή διερωτήθηκε: «Είναι δίκαιο κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει 20 χρόνια και έχει καταβάλει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές να λαμβάνει ίδιο ακριβώς επίδομα ανεργίας με κάποιον ο οποίος έχει δουλέψει για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό;»

Και συνέχισε: «Η προφανής απάντηση είναι όχι. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να γίνει σαφές, σε όλους, ότι τα επιδόματα ανεργίας χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Άρα το δίκαιο είναι να είναι και ανταποδοτικό. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τους ανέργους με προοπτική την γρήγορη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, πως έχει ανατεθεί στον ΟΟΣΑ μια μελέτη για το νέο σύστημα του επιδόματος ανεργίας «που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».

Επίδομα δύο μερών

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος. Επί της ουσίας το νέο επίδομα θα χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο θα είναι σταθερό και θα το λαμβάνουν όλοι όσοι συγκεντρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό όπως τώρα, αλλά θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό και θα εξαρτάται από τη συνεισφορά του κάθε ανέργου στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Το ύψος του θα διαμορφώνεται από την ασφαλιστικό παρελθόν και το ύψος των αποδοχών.

Άρα ένας άνεργος που εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό και ένας άνεργος που στο παρελθόν εργαζόταν με μισθό 1.500 ευρώ θα παίρνουν διαφορετικό επίδομα. Διαφοροποιήσεις στο επίδομα θα υπάρχουν και μεταξύ αυτών που λάμβαναν ως εργαζόμενοι τον ίδιο μισθό, αλλά ο χρόνος του εργασιακού τους βίου, άρα και των εισφορών τους, είναι διαφορετικός.

Όσο περνάει ο χρόνος θα μειώνεται

Επίσης το σύστημα θα είναι εμπροσθοβαρές. Το επίδομα δεν θα είναι ίδιο κάθε μήνα, θα ξεκινάει από ένα επίπεδο τους πρώτους μήνες και σταδιακά θα μειώνεται. Ένα από τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με το Euro2Day, αφορούν την καταβολή του επιδόματος που σήμερα αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού ήτοι 479,05 ευρώ καθ’ όλους τους μήνες που το δικαιούται κάποιος (έως 12 μήνες), να ξεκινά κατά το πρώτο τρίμηνο από το 70% του κατώτατου (610 ευρώ) και να περιορίζεται στο 45% (391,95 ευρώ) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, η ετήσια δαπάνη για κάθε άνεργο δεν θα διαφοροποιείται. Απλώς, το ποσό θα κατανέμεται διαφορετικά, κατά την διάρκεια της ανεργίας. Επίσης, δεν αποκλείεται στο νέο επίδομα ανεργίας να ενσωματωθεί και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που είναι πιθανό να καταργηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025