Επίδομα 600 ευρώ: Χωρίς καμία προϋπόθεση θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι 180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) την Τετάρτη με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι επιστήμονες είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα είτε όχι θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.
Παράλληλα, εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε , τα έξι Κέντρα Επαγγελματικής που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δε θα λάβουν το κονδύλι που είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.
Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Το εν λόγω πρόγραμμα δέχθηκε «σφυροκόπημα» τις προηγούμενες ημέρες από την αντιπολίτευση και τους φορείς των επιστημόνων οι οποίοι το επέκριναν ως «φιάσκο» χαμηλού επιπέδου, το οποίο βρίθει από λεκτικές ασυναρτησίες (σκόιλ ελικικού) ενώ άφησαν αιχμές για σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου , σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επισημάνθηκε η δυσλειτουργία χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Διορθώθηκε μια αστοχία με την άμεση απόσυρση του προγράμματος.
«Το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρόνο μέσα σε επείγουσες συνθήκες» υπογράμμισαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη και απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσαν «πρέπει να είναι προσεκτικοί στην Κουμουνδούρου με την κριτική διότι ο έλεγχος θα δείξει πόσο κόστισαν και τα δικά τους προγράμματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αστοχίες κάτω από πιεστικές και έκτακτες συνθήκες που εντοπίζονται και διορθώνονται. «Δυστυχώς το περιεχόμενο του προγράμματος σε πολλά σημεία του δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση. Λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού και όταν διαπιστώνουμε πως χρειάζονται βελτιώσεις παρεμβαίνει άμεσα» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης
Αναφερόμενος στον έλεγχο που θα διενεργηθεί ο κ. Βρούτσης τόνισε αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, και τα χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ανοίξουμε παλαιούς φακέλους που αφορούν αυτά τα προγράμματα».