Δημοσιονομικοί Περιορισμοί Αποτρέπουν την Επαναφορά 13ου και 14ου Μισθού στο Δημόσιο
Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς το κόστος τους θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που δεν είναι διαθέσιμο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δείτε επίσης Στην τελική ευθεία ο ΝΕΟΣ κατώτατος μισθός – Οι αυξήσεις
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση των πολιτών, όπως μειώσεις άμεσων φόρων, με ανακοινώσεις να αναμένονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το myData, που ήδη απέφεραν επιπλέον έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, η προθεσμία υποβολής τους είναι αυστηρά έως τις 15 Ιουλίου, ενώ παρέχεται έκπτωση φόρου έως 4% για όσους υποβάλουν νωρίτερα, με την προϋπόθεση εξόφλησης του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2025.
Δείτε επίσης Αυξήσεις μισθών από την 1η Απριλίου: Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα