Επ’ αόριστον, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και όχι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, θα ισχύσει η εφαρμογή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με διευκρινίσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.
Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ’ αόριστον».

Ικανοποίηση στα Δωδεκάνησα
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου χαιρετίζει την ανακοίνωση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο οποίος παράλληλα θέτει ζήτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά.
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμμένει πιστό στις θέσεις του για ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου» τονίζει ο κ. Πάππου τονίζοντας ότι «το θέμα των μειωμένων συντελεστών για το σύνολο των νησιών μας δεν έχει κλείσει».
«Η εξαγγελία του κυρίου Πρωθυπουργού για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είναι μια θετική εξέλιξη» επισήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης αρκεί όπως είπε, «να μη συνδεθεί με τη δημιουργία νέων δομών εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω».
Την ικανοποίησή του για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες. Δικαιούμασταν αυτή την απόφαση διότι τα πέντε νησιά έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη του προσφυγικού προβλήματος επισήμανε ο κ. Κόλιας. «Δεν θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με νέες δομές στο προσφυγικό διότι το νησί της Λέρου ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο» τόνισε ο δήμαρχος.
«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ρoές, δείχνει τη σοβαρή, υπεύθυνη και μεθοδευμένη πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. «Ξέραμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές είναι άδικη. Γι’ αυτό και καταργείται» τόνισε ο κ. Γάκης.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επισημαίνοντας: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία τελικά. Οι όποιες προσπάθειες απέδωσαν έστω και με ελάχιστες ελπίδες και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ διατηρούνται στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές μέχρι 31/12/2018. Και βλέπουμε».
«Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά, κρύβουν τις ανομολόγητες συμφωνίες που έχει συνάψει για να μεταφερθούν στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες χώρες» τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας.
Καλογήρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής
Η απόφαση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συνδυασμό με την απόφαση για την αύξηση των Ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, σε 660 εκατομμύρια ευρώ, κρίνεται ως «θετική» από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλογήρου σημείωσε πως με την απόφαση «μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δε θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των ανθρώπων στα τρία νησιά πρώτης γραμμής στο βόρειο Αιγαίο και η τοπική οικονομία. Η απόφαση αυτή επαναφέρει με τον τρόπο της τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας».
Και κατέληξε η κ. Καλογήρου: «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απόφαση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027 που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο είναι μια θετική εξέλιξη».
To ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, (Αρ. Φύλλου Α΄115/29.06.2018), η παράταση ισχύει μέχρι τέλος του έτους 31 Δεκεμβρίου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025