Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με την τρίτη δόση έναντι διασωλήνωσης και θανάτου.
Ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων και με την αναμνηστική, τρίτη δόση έναντι της Covid-19 είναι περίπου 9 φορές μικρότερος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 6 φορές μικρότερος, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι των σοβαρών κινδύνων από την Covid-19.
Αυτό προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία καλύπτουν την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα.
Οι καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις για τον κορονοϊό παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά σε σχέση με παλιότερα, των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ προχωρά σε διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της Όμικρον, με σημείο αναφοράς την ανακοίνωση της 7ης Απριλίου, προκειμένου «να ερμηνευτούν σωστά και με επιστημονική ακρίβεια» τα δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται με διασωλήνωση.
Ειδικότερα, στη σχετική αναφορά κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 359 διασωληνωμένων ασθενών, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ήταν 207 (57,66%) και πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 152 ασθενείς (42,34%). Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με βάση τα στοιχεία αυτά, διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι αναμενόμενο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, που έχει πλήρως επικρατήσει στη χώρα, και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει, δηλαδή της ικανότητας να μολύνει και τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του ιού.
Για τον λόγο αυτό, δεν είναι επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, υποστηρίζει ο Οργανισμός. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους. Ανάλογα εκτιμάται και η αποτελεσματικότητα που προσφέρει το εμβόλιο για τις κατηγορίες των μολύνσεων και θανάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική, τρίτη δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αυτό μεταφράζεται ως εξής: ο σχετικός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου 6 φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και περίπου 9 φορές μικρότερος για διασωλήνωση, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Μεταδοτικά νοσήματα και εκτόπιση πληθυσμών
Στον τομέα των μεταδοτικών νοσημάτων που αναδύονται με τη μετακίνηση και εκτόπιση πληθυσμών, ο ΕΟΔΥ διοργάνωσε στις 8 Απριλίου τη «Διατομεακή Εκπαιδευτική Ημερίδα Δημόσιας Υγείας 2022», στο πλαίσιο της ετοιμότητας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τα μεταδοτικά νοσήματα που αναδύονται με τη μετακίνηση και εκτόπιση πληθυσμών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με υβριδική μορφή, παρέχοντας τη δυνατότητα για δια ζώσης ή υβριδική παρακολούθηση σε 160 επαγγελματίες υγείας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα.
Εισηγητές από τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΠΑ και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα σε επίκαιρα θέματα ελέγχου μεταδοτικών νοσημάτων στα ταξίδια, καθώς και θέματα ανίχνευσης και πρόληψης των νοσημάτων αυτών σε πρόσφυγες και μετανάστες, με επικέντρωση στη φυματίωση και τις ηπατίτιδες Α, Β και C.
Όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην προστασία της υγείας των ταξιδιωτών προς τροπικούς προορισμούς, διευκρινίστηκε ότι ο εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο δεν πρέπει να καθυστερεί τη χορήγηση των εμβολίων που χρειάζονται κατά περίπτωση οι ταξιδιώτες, όπως του κίτρινου πυρετού και του τυφοειδούς πυρετού.
Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στις πύλες εισόδου της χώρας, έμφαση δόθηκε στα μεγάλα λιμάνια, ενόψει της επανεκκίνησης των ταξιδιών κρουαζιέρας. Τονίστηκε η σημασία της κατανόησης των πρωτοκόλλων πρόληψης της διασποράς μεταδοτικών νόσων στα μέσα μεταφοράς, και της συνεχούς παρακολούθησης των επικαιροποιήσεών τους, σύμφωνα με τα εξελισσόμενα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανασκοπήθηκε, επιπλέον, η επίπτωση της πανδημίας στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, ιδίως σε πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, τόσο λόγω καθυστερημένης προσέλευσης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και λόγω καθυστερήσεων στη διάγνωση της νόσου στα πλαίσια της υπερφόρτωσης των μονάδων υγείας. Με την τραγική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ανακύπτει η ανάγκη πρώιμης ανίχνευσης και αποτελεσματικής θεραπείας περιστατικών φυματίωσης σε εκτοπιζόμενους λόγω του πολέμου πληθυσμούς, που προέρχονται από χώρες με ποσοστά φυματίωσης υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη εξοικείωσης των επαγγελματιών υγείας με τα πρωτόκολλα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης της φυματίωσης στην κοινότητα, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως αυτά έχουν ήδη διαμορφωθεί από τον ΕΟΔΥ, στo πλαίσιo του προγράμματος Philos.
Το τελευταίο πεδίο εστίασης ήταν οι ιογενείς ηπατίτιδες, με επικέντρωση στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών για την ηπατίτιδα Α και Β, και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και πρόληψης διασποράς σε κλειστούς πληθυσμούς.