Με απαντά ο εμπορικός κόσμος, στο άνοιγμα των καταστημάτων για 32 το χρόνο. Τα επιχειρήματα κατά του σχετικού νόμου και οι μεγάλοι παίκτες. Τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Στα κάγκελα ο εμπορικός κόσμος, για το άνοιγμα των για 32 Κυριακές το χρόνο. Για την Κυριακή 7 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί απεργία από την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την ΟΙΥΕ.

Οι εμποροϋπάλληλοι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11.00 π.μ στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα), ενώ προγραμματίζονται και τοπικές απεργιακές συγκεντρώσεις από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και τα Εργατικά Κέντρα.

Το άνοιγμα των καταστημάτων, θα έχει γίνει νόμος του κράτους, μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν και θα γίνει ξεκάθαρο, ποιες ακριβώς περιοχές (τουριστικές η μη), θα αφορά, ποιους τύπους καταστημάτων, περιόδους και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο νόμος που έρχεται έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, ενώ μεγάλοι παίκτες όπως ο Σκλαβενίτης, δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν.

“Ήδη, πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, δηλώνοντας τη διαφωνία της με το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Ακόμη, σημειώνει ότι «ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών της κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και χειραγώγησης των τιμών μέσω «κυριακάτικων προσφορών» και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».

Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθενται να προσφύγουν εκ νέου οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων 32 Κυριακές το χρόνο ενώ ξεκινούν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις δηλώνοντας την ‬κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίσης θα προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η ‬επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Οι στόχοι είναι πολλοί, όπως κατήγγειλαν, οι μικρομεσαίοι. Δηλαδή, «να ελέγξουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και “προσφορών” αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια».

Οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι και οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και να παρουσιαστεί το ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Μαΐου ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό.

‭Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1.750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.‬

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο, όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αντίθετη και η ΓΣΕΕ

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κάνοντας λόγο για χαριστική βολή στους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο επί της ουσίας καταργεί την αργία της Κυριακής.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση, εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα και θεωρεί βέβαιο ότι θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Τέλος, η ΓΣΕΕ όπως αναφέρει, θα βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες για το άνοιγμα των καταστημάτων

Γερμανία: Έως το 2005 απαγορευόταν πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από τότε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ορίζεται από το εκάστοτε τοπικό κανονιστικό πλαίσιο

Γαλλία: Έως το 2008 η λειτουργία των καταστημάτων επιτρεπόταν για περιορισμένο αριθμό Κυριακών. Από το 2009 κι έπειτα εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς

Βρετανία: Λειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων για περιορισμένο αριθμό ωρών

Ιταλία: Έως το 2005 η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές διέφερε από περιοχή σε περιοχή και οριζόταν από το εκάστοτε τοπικό κανονιστικό πλαίσιο. Στη συνέχεια εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς

Ισπανία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (το μέτρο επανεξετάζεται)

Κύπρος: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς

Αυστρία: Τα καταστήματα απαγορεύεται να λειτουργούν τις Κυριακές

Εσθονία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Νορβηγία: Καθολική απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025