Σημαντικές απώλειες θα έχουν τα στελέχη των από το 2018, οπότε και ξεκινά η ισχύς των περικοπών στα τους που ορίζει ο νόμος 4472/2017, καθώς μειώνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος επικινδυνότητας, μειώνεται το επίδομα για τους πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ μείωση θα επέλθει και στα ποσά του επιδόματος παραμεθορίου.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1762/22-5-2017, καθορίζεται το ύψος των επιδομάτων κινδύνου και των ειδικών αποζημιώσεων, οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό ή δεν καλύπτουν τη λεγόμενη συντήρηση τους με τον απαιτούμενο αριθμό ωρών θα λαμβάνουν μειωμένο το επίδομα επικινδυνότητας έως και 40%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα δίδεται καθ’ όλου. Από εκεί θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 5.112.245 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των θέσεων στρατιωτικών εξωτερικού.

Χαμηλότερα διαμορφώνεται το επίδομα για τους πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας αφού το ποσό που θα λαμβάνουν από το 2018 μειώνεται από 14,67 ευρώ στα 8,8 ευρώ ανά επέμβαση. Αντίστοιχα, στους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς θα καταβάλλεται το ποσό των 15 ευρώ για κάθε ημέρα εργασίας, για καταστροφή βλημάτων σε πεδία βολής, άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών εκτός ναρκοπεδίων κ.α..

Μειώσεις στα ποσά αλλά και στους δικαιούχους επιφυλάσσει ο ν.4472/2017 για όσους λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου. Και αυτό διότι καθορίζεται στα 100 ευρώ το μήνα, (δηλαδή 70-75 ευρώ με τις κρατήσεις), όταν πριν τα στελέχη της παραμεθορίου έπαιρναν στο χέρι 105 ευρώ.

Το επίδομα παραμεθορίου θα λαμβάνουν μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, και Σαμοθράκης, καθώς και το ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στη Σκύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025