Τα νομοσχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα, τα οποία έχουν πολλές φορές βρεθεί φραστικά (από κυβερνητικά στελέχη ακόμα και τον Πρωθυπουργό) προ των πυλών της Βουλής, συνεχίζουν να προκαλούν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Χθες, εξετάστηκαν σε γενικές γραμμές στη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη – Σταθάκη με τους δανειστές. Σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Πιτσιλής.

Οι διαφωνίες με τους δανειστές είναι δεδομένες. Το μέγεθος αυτών, αναμένεται να αποκαλυφθεί σήμερα. Τις διαφωνίες επιβεβαιώνουν δύο διαφορετικές πηγές, βάζοντάς τις όμως σε διαφορετικό επίπεδο.

Στέλεχος με πλήρη γνώση των όσων διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην υπόγεια αίθουσα του Χίλτον σημειώνει πως «υπάρχουν διαφωνίες ακόμη, αλλά η τελική συμφωνία είναι εφικτή». Έτερη πηγή, με απόλυτη γνώση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία οι διαφωνίες μοιάζουν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι δανειστές, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διεμήνυσαν λίγο πολύ τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών «ξεχάστε το» όσον αφορά τη δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού με πλήρη προστασία έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έφτασαν στο σημείο να ζητούν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 120% για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια για να γλιτώσουν από ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ προανήγγειλε την άμεση κατάθεση των δύο αυτών νομοσχεδίων. Μάλιστα συνέδεσε την οικονομική τους αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων αρχικά στο μέτωπο των έμμεσων φόρων και εν συνεχεία στον ΕΝΦΙΑ , τα επόμενα χρόνια.

Στο οικονομικό επιτελείο, η δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της ροής δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία αναχωμάτων για νέα διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (φτάνουν ήδη τα 92 δισ. ευρώ).

Οι δανειστές έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι η διάταξη έχει αμνηστευτικό χαρακτήρα, δεν συζητούν καν απόλυτη προστασία τραπεζικού λογαριασμού (στο 100%) και θα φανεί αν μπορεί να γίνει παζάρι για χαμηλότερο όριο (π.χ 60%-80%).

Τα αδήλωτα κεφάλαια

Στο μέτωπο των αδήλωτων κεφαλαίων, για το οικονομικό επιτελείο είναι απόλυτα σαφές ότι φόρος που φτάνει το 90%-120% δεν μπορεί να δελεάσει κανέναν για να αποκαλύψει οικειοθελώς τα κεφάλαια τα οποία έχει κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα μια επιβάρυνση της τάξεως του 45% (φόρος) και 5%-15% προσαύξηση ανάλογα με το χρόνο της απόκρυψης θεωρείται μια «καλή προσφορά» με αντίδωρο την απαλλαγή από ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής.

Που θα κάτσει η μπίλια και αν θα γίνει πράξη, η σκέψη ορισμένων κυβερνητικών ακόμα και για μονομερείς ενέργειες αν επιμείνουν οι δανειστές στη σκληρή γραμμή, ίσως να φανεί σήμερα.

Euro2day