Στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κριθεί το εύρος και το είδος των νέων απαλλαγών που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 πάντως, για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Βασικές προϋποθέσεις είναι το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο και των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του.

Τα δύο σενάρια

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες δύο σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Αλλά υπάρχει κι ένα δεύτερο σενάριο, που αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες.

Η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Με βάση το σημερινό καθεστώς χορηγείται έκπτωση 100% σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, εφόσον το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025