: Ποιός είναι ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στα πριν την πληρωμή .

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί κάλο θα ήταν οι υπόχρεοι να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και τα ποσά που αναγράφονται το εκκαθαριστικό πριν προχωρήσουν στην πληρωμή του φόρου.

Αρχικά, πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές αξίες της περιοχής που σαν ενδιαφέρει και να εξετάσετε αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα. Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:

– μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.

– λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο .

– κτίσματα σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Αν δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται πχ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, ο του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

– η μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

– παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.

Αν έχουν γίνει τέτοια λάθη η μόνη λύση είναι η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9) όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%.

Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025