Οι διαδικασίες για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα εκκαθαριστικά αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς περίπου 7,5 εκατ. φορολογούμενων έως τις 31 Αυγούστου.
Η εφαρμογή του Ε9 για το 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο έως και την ολοκλήρωση της ανάρτησης των ειδοποιητηρίων.
Για μισό εκατομμύριο φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ συνιστά τον απόλυτο εφιάλτη. Στο ραβασάκι η φορολογική υποχρέωση η οποία θα καλείται να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις θα αναγράφει οφειλή άνω των 1.000 ευρώ.
Η πρώτη σκέψη που θα κάνει κανείς είναι πως για να βγαίνει ΕΝΦΙΑ πάνω από χιλιάρικο, η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι τουλάχιστον μεγάλη. Δεν συζητάμε για τους έξι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εντοπίστηκαν πέρυσι με ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ και εκλήθησαν να πληρώσουν πάνω από 300.000 ευρώ σε φόρο ακινήτων ο καθένας. Αυτοί είναι προφανώς , άλλη περίπτωση.
Ο χάρτης του ΕΝΦΙΑ με βάση την περυσινή εκκαθάριση, η οποία δεν αναμένεται να διαφέρει ουσιαστικά από τη φετινή δείχνει ότι 502.894 φορολογούμενοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου (επομένως η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ) με την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να φτάνει τα 607 δισ. ευρώ. Το ερώτημα σήμερα είναι πόσο αποδίδουν -εάν αποδίδουν- αυτά τα ακίνητα ή χιλιάδες φορολογουμένων έχουν εγκλωβιστεί σε ακίνητη περιουσία μεγάλης αντικειμενικής αξίας η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική αξία τους.
Η διαφορά αντικειμενικών και αγοραίων τιμών παραμένει χαοτική, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προσπαθεί αν βγάλει άκρη με το εγχείρημα της αντικατάστασης του σημερινού συστήματος από ένα νέο το οποίο θα φέρνει τις τιμές με τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων πιο κοντά στην πραγματικότητα και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να παιδεύεται προκειμένου το 2018 να γίνει ένα λίφτινγκ με ανακατανομή των βαρών του ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο σενάριο έπαιξε το 2016 και στη συνέχεια το 2017.
Για κατάργηση του φόρου δεν γίνεται πλέον ούτε κουβέντα, για μείωση του ΕΝΦΙΑ έστω και οριακά η συζήτηση ξεκινά στην καλύτερη περίπτωση από το 2020 (αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα) ή από το 2023 αν περάσει η γραμμή ΔΝΤ για ετεροχρονισμό εφαρμογής των αντιμέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η μοιρασιά
Στα φετινά εκκαθαριστικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πρέπει να περιμένουν ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι στο βαθμό όπου δεν έχει αλλάξει η εικόνα του Ε9. Η εκκαθάριση του φόρου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βεβαίωση εσόδων της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το ένα τέταρτο των βεβαιωμένων εσόδων, κοντά στα 650 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα αφορά σε συμπληρωματικό φόρο και τα υπόλοιπα είναι ο ΕΝΦΙΑ.
Για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικό ή έως ένα ευρώ. Για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων της επόμενης κλίμακας ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Στη ζώνη των επιβαρύνσεων από 250 έως και 750 ευρώ, συνωστίζεται το μεγαλύτερο πλήθος ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Από εκεί και πάνω, αρχίζουν τα μεγάλα ζόρια. Περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ από 751 έως και 2.000 ευρώ, ενώ αν αθροιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με φόρο πάνω από 1.000 ευρώ, τότε περίπου 430.000 θα κληθούν να σηκώσουν το 40% των συνολικών βεβαιώσεων του ΕΝΦΙΑ ή περίπου 1,1 δις ευρώ, πέρα από τα 640 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού φόρου.
ΕΝΦΙΑ: Ως 31 Αυγούστου τα ειδοποιητήρια
Οι διαδικασίες εκκαθάρισης ξεκινούν από αύριο. Τα ραβασάκια θα πρέπει να αναμένονται μετά από μια βδομάδα-δέκα μέρες, σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ έως τις 31 Αυγούστου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβρη έως και Ιανουάριο.
Δέκα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ
Τα συνηθέστερα λάθη, όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», που εντοπίζονται στο Ε9 και μπορούν να αυξήσουν τη φορολογία ακινήτων αφορούν τα εξής στοιχεία:
1. Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας
2. Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής
3. Επικαρπωτής
4. Βοηθητικοί χώροι
5. Αποθήκες
6. Όροφος
7. Εμπράγματα δικαιώματα
8. Θέση αγροτεμαχίου
9. Πρόσοψη αγροτεμαχίου
10. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο
Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία, που μπορεί να «φουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
με πληροφορίες από το euro2day