Στην τελική ευθεία µπαίνει η έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων . Το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου οι περίπου 7 εκατοµµύρια φορολογούµενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία πρόκειται να δουν στο Taxisnet την «πράξη διοικητικού προσδιορισµού» του φόρου ακινήτων, όπως ονοµάζεται τυπικά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

+

Σηµαντικές είναι οι αλλαγές που θα δουν οι ιδιοκτήτες στον φετινό ΕΝΦΙΑ σε σχέση µε τον περσινό. Ο φόρος θα είναι µειωµένος µεσοσταθµικά κατά 22% σε σχέση µε το ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούµενους µε το εκκαθαριστικό του 2018. Αυτό το µέτρο θα φέρει µια ανακούφιση στα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα και οι πιο ωφεληµένοι θα είναι οι µικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ µειωµένο κατά 30%. Η µεσαία τάξη θα δει σηµαντική µείωση της τάξης του 20%, αλλά και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ µειωµένο κατά 10%.

Κατά µέσο όρο θα µπορούσαµε να πούµε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος από 35 έως και 311 ευρώ στο εκκαθαριστικό τους.

Συγκεκριµένα:

Για ακίνητη περιουσία µε αντικειµενική αξία έως 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30%.

Από 60.000 έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%.

Από 70.000 έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.

Από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%.

Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.

Κατά συνέπεια, όπως βλέπουµε, όλες οι κατηγορίες θα λάβουν έκπτωση. Ας δούµε κάποια συγκεκριµένα παραδείγµατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών.

Στα παραδείγµατα αυτά γίνεται αναφορά σε υπαρκτές ιδιοκτησίες και οι ιδιοκτήτες µπορεί να έχουν στην κατοχή τους και περισσότερα του ενός ακίνητα, όπως για παράδειγµα ένα διαµέρισµα και ένα µικρό εξοχικό. Μελετώντας θα δούµε από τα εν λόγω παραδείγµατα ότι οι µειώσεις δεν αφορούν µόνο τις ευάλωτες οικονοµικά οµάδες όπου η µείωση είναι 30%, αλλά το σύνολο της µεσαίας τάξης.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των νέων

Κατά 50% µειωµένο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των οποίων το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα του προηγούµενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος. Σύµφωνα µε τη νέα απόφαση, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα θεωρείται το άθροισµα του συνολικού φορολογητέου εισοδήµατος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώµενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόµο ότι τα εισοδήµατα των τέκνων συναθροίζονται µε αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήµατος των εξαρτώµενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατοµική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα και ο αριθµός των εξαρτώµενων τέκνων λαµβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εµπρόθεσµα.

Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαµβάνεται ο µεγαλύτερος αριθµός τέκνων που έχει δηλωθεί σε µία εκ των δύο δηλώσεων.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδηµα προσδιορίζεται από το άθροισµα:

Του καθαρού εισοδήµατος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του πίνακα 4 της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαµβάνονται υπόψη για τον προσδιορισµό του εισοδήµατος.

Των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 18 του πίνακα 6 της δήλωσης, δηλαδή όλων των ποσών που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται µε ειδικό τρόπο.

Του ποσού της προστιθέµενης διαφοράς του τεκµηρίου, όπου αυτή εφαρµόζεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025