ΕΝΦΙΑ: Ποιοί είναι οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το προσεχές καλοκαίρι.
Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Σταϊκούρας, η χρονική περίοδος που θα ολοκληρωθεί η άσκηση για την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 3.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται και κυρίως η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού που μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό .
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τότε θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με Μάιο η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για το 2022. Άλλωσε η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης αφορούσε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30%. Το 2019 η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προχωρώντας σε μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 22%.
ΟΠΕΚΑ – Επιδόματα: Ποιά παίρνουν παράταση
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021 και τα ποσά
Επιστρεπτέα προκαταβολή – Επίδομα θέρμανσης: Πληρωμές – Ημερομηνίες
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοί πληρώνονται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου
Η μείωση ήταν 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες (έως 1.000.000 ευρώ) και 10% για τις μεγαλύτερες περιουσίες, σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Η πανδημία έβαλε φρένο στη νέα μείωση κατά το 2020 και πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας θα καθορίσουν εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε νέα μείωση.
Πώς θα προκύψει ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές και όπου οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με τις εμπορικές.
Η ένταξη των 3.000 νέων περιοχών, που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της Εφορίας, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ αφού έχει εκτιμηθεί ότι η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών, ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια.