Aιτήματα Δήμων , μετά τη σχετική δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για υποβολή στοιχειοθετημένων προτάσεων για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους έως τις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Ημερησία, με βάση τα αιτήματα που πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών εφόσον διαπιστώσει βάσιμα ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικές.

Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα που διατυπώνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περιορίσει τις προσδοκίες που γεννώνται στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Τι ζητούν οι Δήμοι Αθηναίων και Γλυφάδας

Την αρχή έκανε ο δήμος Αθηναίων ο οποίος ζήτησε μείωση των νέων αντικειμενικών κατά 50% ουσιαστικά σε 30 περιοχές από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Στο σημείωμα του προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Aκολούθησε ο δήμος Γλυφάδας, που με επιστολή του στο υπουργείο Οικονοµικών ζητησε την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις ενώ ανέθεσε ο ορκωτό εκτιµητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίµηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων.

Πελοπόννησος και Κιλκίς

Στην Πελοπόννησο, ζητούν επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ο Δήμος Κορινθίων, ο δήμος Πατρέων που αιτείται «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο δήμος Πύργου που επιδιώκει την οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών, ο δήμος Καλαμάτας που ζητά να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά.

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Οι Δήμοι της Αττικής

Στην Αττική, το δημοτικό συμβούλιο, Μοσχάτου -Ταύρου, ζητάει «κούρεμα» επισημαίνοντας ότι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί έως και 80%, συγκρινόμενες με τιμές σε όμορους Δήμους ενώ ο δήμος Ηρακλείου Αττικής στην εισήγησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητά την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της πόλης στις πρότερες των τελευταίων αυξήσεων τιμές,ήτοι να επανέλθουν στα επίπεδα πριν το 2021.

Το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου κάνει λόγο για μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 63% σε σχέση με το 2019 ζητώντας να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 ενώ ο Δήμος Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30% .

Ο δήμος Παλλήνης στο υπόμνημά του διαπιστώνει ότι «είναι αδιανόητο, πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, να χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κλπ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών», ζητά να επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα.

 

Τα δημοτικά συμβούλια Ρόδου και Κέρκυρας ζητούν μείωση των αντικειμενικών τιμών ενώ αντίστοιχα αιτήματα θα διατυπωθούν έως την Παρασκευή από τους δήμους της Αστυπάλαιας και της Πάτμου.

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία

Oι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου με τους δήμους να ζητούν παράταση της προθεσμίας.

Οι προτάσεις τους προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, και να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν για ποιους λόγους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Το πιθανό σενάριο

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το μπαράζ των αιτημάτων και αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές αποφάσεις λόγω και των επικείμενων εκλογών.

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Στα υπομνήματά τους οι περισσότεροι δήμοι σημειώνουν ότι η εξομοίωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την αγοραία τους αξία, καθώς και η συσχέτισή τους ως περιουσιακό κριτήριο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει σημαντικές παρενέργειες κυρίως σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, καθώς τούς εξαιρεί από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κλπ.), από την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ελάχιστη έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025