Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή της πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα θα πάρουν απαλλαγή από τον  .

Απαλλαγή για 13.000 φορολογούμενους

Σύμφωνα με την Ημερησία, η σχετική ρύθμιση δεν έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά αφορά περίπου 13.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών , οι οποίοι δεν έλαβαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου θα είχαν πολύ μεγάλες και άδικες χρεώσεις.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται ο πρόσθετος 0,20%-1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%.

Επιπλέον, το δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου, που όταν υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5%-20%.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η πληρωμή της πρώτης δόσης του θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 και τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα.

Κατάργηση αντισυνταγματικών επιβαρύνσεων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ
Άδικη αλλά και αντισυνταγματική είναι η διπλή διαφορετική μεταχείρισh που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ.

Υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις!

Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας, δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολογήσης της οικογενειακής περιουσίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου , οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφετέρου θέτοντας ως συνολικό «πλαφόν» τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, συμφώνως προς το υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025