Η λογική είναι πως η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις,.

Οι λογιστές την περιμένουν πώς και πώς καθώς βρίσκονται «χαμένοι» στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στις νέες φορολογικές δηλώσεις και τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων και αιτήσεων και άλλων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Και ενώ η πρεμιέρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1η Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την νέα προθεσμία με ένα από τα σενάρια να προβλέπει παράταση τουλάχιστον για ένα ακόμη τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ίσως μέχρι το τέλος του έτους.

Αν δεν δινόταν παράταση οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες θα έπρεπε από την 1η Ιουλίου να αποστέλλουν αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων και εξόδων στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν προμηθευτεί τα ειδικά προγράμματα (ERP) ώστε να στέλνουν στην ηλεκτρονική ενημέρωση για τα τιμολόγια που εκδίδονται ή να κάνουν χρήση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.

Η λογική είναι πως η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025