Ένας μήνας μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κι όλα πλέον μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε την 23η Ιουλίου…
Κατευθυνόμενος κανείς προς τις πληγείσες περιοχές και περνώντας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μπορεί να αντικρίσει τα καμένα δέντρα, εκεί που πριν ένα μήνα το πράσινο κυριαρχούσε μία ανάσα μόλις από την Αθήνα.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιηγήθηκε στην περιοχή παρακολουθώντας τη διαδικασία των εργασιών αποκατάστασης. Υλοτόμοι καθημερινά, από νωρίς το πρωί, κόβουν και συγκεντρώνουν τα καμένα δέντρα, μεταφέροντας τα σε ορεινό σημείο της περιοχής και χρησιμοποιώντας τα ως εδαφοβελτιωτικά. Επιπλέον κορμοί των δέντρων κόβονται για τη δημιουργία κορμοδεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Το Μάτι κι ο Νέος Βουτζάς προσπαθούν να συνέλθουν… Προσεγγίζοντας την περιοχή ο ήχος από τα μηχανήματα των υλοτόμων κάνει αισθητή την παρουσία του φανερώνοντας τις εργασίες που πραγματοποιούνται.
Έργα αποκατάστασης της περιοχή
Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται στους χώρους παρακολουθώντας τις διαδικασίες και κρίνοντας τι χρειάζεται να γίνει από δω και πέρα. «Οι εργασίες ξεκίνησαν απευθείας σχεδόν μετά τη φονική πυρκαγιά γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση γιατί η αποκατάσταση της περιοχής θα πάρει καιρό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας.
«Αυτά τα κομμάτια που κουβαλούν τα φορτηγά είναι ό,τι έχει συγκεντρωθεί από τα σπίτια και τους δρόμους. Στη συνέχεια μπαίνουν στο μηχάνημα και κατά κάποιον τρόπο πολτοποιούνται. Σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος τους και να πολτοποιηθεί σαν μία μάζα, η οποία στρώνεται σε ορεινή περιοχή και χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό», εξηγεί ο κ. Δρίβας.
Συλλέγοντας τα καμένα από τα σπίτια και τους δρόμους, τα φορτηγά κατευθύνονται προς Νέο Βουτζά. Εκεί τους περιμένουν, ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να βοηθήσουν καθοδηγώντας τους για το πού πρέπει να αφήσουν όσα έχουν περισυλλέξει.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική, με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους δύο δήμους της περιοχής.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στον χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο. Τα καμένα κλαδιά μεταφέρονται σε ορισμένο κοινό χώρο που έχει οριστεί από τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, έναντι της 1ης εισόδου Ν. Βουτζά, όπου και θρυμματίζονται.
Επιπλέον δασικοί συνεταιρισμοί βοηθούν στην απόληψη της ξυλείας καθώς έχουν ξεκινήσει υλοτομίες στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνα και σε μήκος περίπου 200 μέτρων.
Οι κάτοικοι παρακολουθούν κι αυτοί με τη σειρά τους τις εργασίες, ωστόσο όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Αστήθας: «Βρισκόμαστε σε μία διαρκή αναμονή. Είμαι μόνιμος κάτοικος στο Μάτι, το σπίτι μου δεν κάηκε ολοσχερώς, αλλά έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε στην περιοχή και δεν μας έχουν πει τι πρέπει να κάνουμε. Το πρόβλημα με τον αμίαντο είναι αρκετά μεγάλο, πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα στοιχεία αμίαντου από την περιοχή για να μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια του αμιάντου. Έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Ιουλίου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια, στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, ενώ θα συνεχιστεί και στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση, καθώς και σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα, όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση.
Ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό, Κ. Φωτάκη, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εφαρμόζονται συστήματα διαχείρισης όλων των ειδών των αποβλήτων από τη μία τα καμένα δέντρα, όπου υλοτόμοι έχουν ξεκινήσει έναν πρώτο καθαρισμό και κόψιμο κι ο ΕΔΣΝΑ έχει διαθέσει κλαδοτεμαχιστή μαζί και φορτηγά, και από εκεί και πέρα με διάφορα συστήματα καθαριότητας που υπάρχουν, απομονώνεται ο αμίαντος, απομονώνονται τα επικίνδυνα απόβλητα, κι εκεί που υπάρχουν σκέτες υποδομές και σκέτα μπάζα για απομάκρυνση έχει πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με δαπάνη δική του να διευκολύνει τους ανθρώπους στην κατεδάφιση».
Ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 550 άτομα στον Μαραθώνα, γύρω στα 120 άτομα στη Ραφήνα, αυτοί έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία και σε κατασκηνώσεις που έχει δώσει ο στρατός, κι η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εξευρεθεί πιο μόνιμος χώρος για το χειμώνα που έρχεται. Περίπου το 25% των σπιτιών αυτών που κάηκαν ήταν μόνιμες κατοικίες γιατί οι άλλες ήταν εξοχικές».
Αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας ο κ. Φιλίππου σημείωσε: «Σε συνεργασία με τους δήμους κοιτάμε ποια είναι τα πρώτα μέτρα αποκατάστασης που μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Ήδη απομακρύναμε τα αυτοκίνητα και κάναμε όσες περισσότερες ταυτοποιήσεις μπορούσαμε με τους ιδιοκτήτες, κάναμε έναν πρώτο καθαρισμό ρεμάτων και περιμένουμε την ολοκληρωμένη μελέτη που κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».
Μάλιστα, όπως λέει «με τα αυτοκίνητα υπήρχε το εξής πρόβλημα, επειδή είχαν καεί κι οι πινακίδες πήραμε απόφαση για να διευκολύνουμε τους πολίτες, ότι απλά με μία υπεύθυνη δήλωση ότι η τάδε πινακίδα είναι του τάδε πολίτη, και κάνοντάς την αποδεκτή, μπορούμε να διαγράψουμε από το μητρώο τα στοιχεία ώστε να σταματήσουν να τρέχουν τα τέλη, η ασφάλεια, το ΚΤΕΟ. Αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε με αυτή την υπεύθυνη δήλωση να κάνουμε αποδεκτό το αίτημα και να γίνουν οι διαδικασίες αυτόματα».
Ακόμη τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια έχουμε αποκαταστήσει τα φανάρια στην Λεωφόρο Μαραθώνος και τον φωτισμό, ωστόσο παραμένουν κάποια σημεία χωρίς φωτισμό αλλά θα αποκατασταθούν όταν δώσει ρεύμα η ΔΕΗ. Σε συνεργασία με τους δήμους βλέπουμε ποια είναι τα επόμενα απαραίτητα έργα, όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης, συντηρήσεις οδοποιίας, μηχανολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται οι δήμοι, για να συνεχίσουν την απομάκρυνση και των καμένων αλλά και των αγωγών από την κατεδάφιση των σπιτιών, και νομίζω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο να ολοκληρώσουμε τα πράγματα».
Πέρα απ’ αυτό, είπε ο κ. Φιλίππου «είναι μεγάλη η προσπάθεια που έγινε από εθελοντές ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο, τόσο σε φαγητό όσο και στα απαραίτητα είδη υγιεινής. Η Περιφέρεια βοήθησε πολύ σε αυτή την προσπάθεια με το κέντρο logistics που έχουμε δημιουργήσει και σε ό,τι άλλο μας ζητηθεί από τους δήμους έχουμε παρουσία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε συσκέψεις για να δούμε πως θα ανταποκριθούμε».
Το Μάτι αδιαμφισβήτητα δεν θυμίζει το παραθεριστικό θέρετρο που ήταν μέχρι και πριν έναν μήνα, ωστόσο σιγά-σιγά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, να επανέλθει στην κανονικότητα και να ξεπαγώσει τον χρόνο που μέχρι σήμερα έχει σταματήσει στις 23 Ιουλίου.