Εμβόλια: Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».
Πλέον μαζί με τους εμβολιασμους πρώτης δόσης που συνεχίζονται, αν και με μειωμένο ρυθμό, έχουν δρομολογηθεί και οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί (τρίτη δόση) για τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες. Μέχρι χθες 5.870.484 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ συμμετοχή στην «Ελευθερία» δηλώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες ηλικίας 18-59 χρόνων, ηλικιακό πεδίο όπου χρειάζεται περισσότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Η διαδικασία για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, που ξεκίνησε χθες για την κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων (εκτιμώνται σε περίπου 285.00 ασθενείς) θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε πρώτη φάση έκριναν ότι είναι αναγκαίος ο επαναληπτικός εμβολιασμός, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, στους διαμένοντες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.
Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες συνεχίζοντας την κατάρτιση της προτεραιοποίησης των ομάδων πληθυσμού που χρειάζονται την αναμνηστική δόση οριστικοποίησαν και την ένταξη των υγειονομικών εργαζομένων. Οι ειδικοί εισηγούνται προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές -οι οποίες ξεδιπλώνουν στη συνέχεια το επιχειρησιακό σχέδιο- να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αφενός διότι είναι σημαντικα εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στον κορωνοίο, αφετέρου γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς της υψηλής προστασίας που είχαν έναντι του κορωνοιού. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορωνοιού.
Στη σημασία χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς είχε αναφερθεί την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «αποκαλύπτοντας» τη συζήτηση και τον προβληματισμό των ειδικών σχετικά με τα επιστημονικά ερείσματα για την επιπλέον ενίσχυση των υγειονομικών. Σύμφωνα με μελέτη, που επικαλέστηκε η κυρία Θεοδωρίδου και τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας», η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο μέσα σε διάστημα πεντε μηνών.
Στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει αλλά σε δεύτερο πλάνο και ο αναμνηστικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με την αρμόδια αρχή να αναμένει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
Ρεκόρ ελέγχων
Ως μια ιδιαίτερη και κρίσιμη φάση για την αναχαίτιση της επιδημίας περιγράφουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την περίοδο στην οποία εισήλθε η χώρα από την περασμένη Δευτέρα οπότε ξεκίνησε ο εντατικός έλεγχος με μοριακή μέθοδο, με τεστ αντιγόνου (rapid test) αλλά και με αυτο διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό θετικών φορέων κορωνοιού στην κοινότητα, μεταξύ ανεμβολίαστων πολιτών.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι που ανακοινώθηκαν στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – 348.038 έλεγχοι από τους οποίους οι 330.210 αφορούν rapid test- σηματοδοτούν την έναρξη αυτής της περιόδου οπου το διαγνωστικό μέτωπο ενισχύεται και ο κορωνοιός επιχειρείται να ελεγχθεί με testing.
Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν τα 2.919 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ φαίνεται να αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τις πρώτες δύο εβδομάδες του φθινοπώρου, αλλά στην πραγματικότητα η επιδημία δεν κινείται σε επίπεδα πολύ διαφορετικά σε σχέςη με αυτά προηγούμενων ημερών μέσα στον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου) οι διαγνωστικοί έλεγχοι περιορίζονταν μόλις σε 110.243, ενώ οι διαγνώσεις κορωνοϊού βρίσκονταν σε παρόμοια με τα χθεσινά επίπεδα, 2.807.
Προχθές, Δευτερα, είχαν καταγραφεί 1.608 λοιμώξεις. Χθες οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 81,5%, γεγονός που κατά τους ειδικούς αποτελεί λογική συνέπεια των υπερτετραπλάσιων διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου (+345%), με την εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών τεστ για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα υποχρεώθηκαν να κάνουν rapid τεστ όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
Για την αύξηση των κρουσμάτων συνέπεια της αύξησης των τεστ είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας πως η πρόβλεψη για την πορεία της επιδημίας για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι δύσκολη. Κι αυτό αφενός λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που θα διεξάγονται πλέον και αφετέρου λόγω της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων που θα επιφέρει συγχρωτισμό στις νέες ηλικίες αλλά και αυξημένη κινητικότητα.
Άλλωστε, έχει ήδη τονιστεί ο ρόλος που θα παίξουν τα σχολεία, καθώς τα κρούσματα σε ανηλίκους έχουν ήδη εκτοξευθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 6.000 τις πρώτες δύο εβδομάδες, πριν καν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Χθες μάλιστα, το 27,5% επί του συνόλου των νέων διαγνώσεων αφορούσε σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών (805 κρούσματα).
Ουσιαστικα από τώρα και στο εξής θα αρχίσει να διαμορφώνεται πιο ξεκάθαρα η πραγματική εικόνα της πανδημίας, με το διάστημα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την εξέλιξη της κατάστασης τον χειμώνα.