Ξεκινάει και επίσημα η περίοδος για το αντιγριπικό . Τι παρενέργειες μπορεί να έχει και ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν.

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, έτσι και το εμβόλιο κατά της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ένα ποσοστό του πληθυσμού.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνουν:

Πόνο, οίδημα και σκληρία στο σημείο του εμβολιασμού
Πονοκέφαλο
Ναυτία
Πυρετό
Μυϊκούς πόνους
Αίσθημα κόπωσης
Αρθραλγία
Εφίδρωση

Η εμφάνιση αυτών των παρενεργειών δεν υποδηλώνει ότι το εμβόλιο γρίπης είναι επικίνδυνο. Τα τελευταία 50 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Συνήθως, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες υποχωρούν σταδιακά μέσα σε δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι αντενδείξεις για το εμβόλιο της γρίπης

 

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικού τύπου) σε προηγούμενη δόση ή σε συστατικό του εμβολίου.

Σχετική αντένδειξη:

Σοβαρό ή μέτριας βαρύτητας οξύ νόσημα, με ή χωρίς πυρετό.
Ιστορικό Guillain-Barré Syndrome (GBS) εντός 6 εβδομάδων από προηγούμενο αντιγριπικό εμβολιασμό.
Σε περίπτωση ιστορικού αναφυλαξίας ή κνίδωσης μετά από έκθεση σε πρωτεΐνη αυγού, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένη γνώση για την αντιμετώπιση τυχόν αντιδράσεων. Συνιστάται παρακολούθηση του ασθενούς για χρονικό διάστημα ≥30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό.

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τον εμβολιασμό

Πριν από τον εμβολιασμό, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. Ωστόσο, είναι καλό να καταναλώσετε περισσότερο νερό και αντιφλεγμονώδεις τροφές, εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ανάμεσα στις αντιφλεγμονώδεις τροφές περιλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Μετά τον εμβολιασμό, συνιστάται να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, η κατανάλωση τροφών που ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν το γιαούρτι, τα δημητριακά και τα φρέσκα λαχανικά.

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών
Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.