«Παράθυρο» για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα «εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για το και την . Απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων – Ραντεβού και με SMS για τον εμβολιασμό –

«Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά » σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επανέλαβε ότι έχει σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και η Κυβέρνηση να ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, όπου θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας. Ειδικότερα για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο κ. δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο.

Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα και την ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πέτσας συνέστησε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σ’ άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές μας. Όσο πιο στενός ο κύκλος μας τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας όταν ξεπεράσουμε αυτό τον εφιάλτη».

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται αλλαγή στο κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο: «θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη χθες.

Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε» Ερωτηθείς σχετικώς και στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε: «το πορτοκαλί όταν ανάβει, είναι για να πατήσουμε το φρένο να σταματήσουμε, όχι να επιταχύνουμε να περάσουμε το φανάρι. Επομένως, όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα.

Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. ‘Ανθρωποι είμαστε. Είναι από τη φύση μας η διάθεσή μας να έχουμε κοινωνικές συναναστροφές. Είναι από τη φύση μας να θέλουμε να βγούμε έξω. Όμως, είμαστε σε ένα καθεστώς, το οποίο είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα».

Σε , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε μεταξύ άλλων πως στοχος της εθνικής εκστρατείας, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, ιδίως εκείνους, που εγείρουν επιφυλάξεις, ώστε να , γνωστοποίησε πως ο κ. Μητοτάκης πρόκειται να εμβολιαστεί πριν από το τέλος του έτους και τόνισε πως η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν το εμβόλιο μαζί, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα παραμένει εν ισχύ: «Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Θα είναι δωρεάν και θα είναι προαιρετικό. Αλλά θέλουμε με την πειθώ, μέσα από τη συζήτηση που κάνουμε τώρα, μέσα από τις οποιεσδήποτε συμβουλές των ειδικών, , να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας ότι είναι κάτι το οποίο είναι καλό για τους ίδιους, για τους ανθρώπους που αγαπούν και τελικά για όλη την κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό.

Κι ας αναρωτηθούν τι συνέβαινε τις περασμένες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όπου αν δεν υπήρχαν εμβόλια, ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, θα θέριζαν ακόμη και σήμερα. Εξαλείψαμε τέτοιου είδους ασθένειες χάρη στους επιστήμονές μας, με ασφαλή και αποτελεσματικά . Ας το κάνουμε ξανά. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι καλό οι πολιτικοί ηγέτες να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες, επομένως θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί. Έχουμε την.

Θα έρθει το , άρα ο Πρωθυπουργός θα είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο κάποια στιγμή πριν το τέλος του έτους, με τη δυνατότητα σιγά -σιγά να μπορέσουμε να αποστείλουμε σημαντικές παρτίδες εμβολίων στις πέντε βασικές αποθήκες ανά την Ελλάδα, από τις οποίες θα υπάρξει διακίνηση στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει δημόσια ότι μπορούν να κάνουν το μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί για να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδίως σε αυτούς οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται να είναι κάπως επιφυλακτικοί. Και αυτό, όταν θα έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας, νομίζω ότι θα το επαναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία και κατόπιν σχετικής ερώτησης για το ποιοι και πως εμπλέκονται στην εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «και οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται, φυσικά, σε αυτή τη διαδικασία. Μιλάμε για ένα τιτάνιο έργο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσουμε στον . Από την , όπως λέτε, και τον φαρμακοποιό, μέχρι και τη διαδικασία που θα προβλέπεται στο σχετικό site συν οποιαδήποτε παραδοσιακή διαδικασία με τα .

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει σωστά ο έλεγχος ότι ο μηχανισμός θα δουλέψει. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ότι είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου, όταν θα πάρουμε τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων, από την αποθήκευση να πάμε στα εμβολιαστικά κέντρα, να έχουμε τη σωστή προτεραιοποίηση, ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ξέρει πού θα πάει και πότε θα κάνει το εμβόλιο, γιατί είναι πολύ μεγάλης σημασίας να μην έχουμε απορρίψεις ραντεβού, γιατί τότε καταστρέφονται τα εμβόλια ξέρετε. Δεν μπορεί να συντηρηθούν για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. ‘

Αρα, είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε απορρίψεις ραντεβού. Τα ραντεβού να γίνονται με το ρυθμό που πρέπει. Γύρω στα δέκα λεπτά θα διαρκεί ο εμβολιασμός. Θυμίζω ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, όπου είδε και τη διαδικασία που θα γίνεται ο εμβολιασμός. Είναι απλός, είναι εύκολος. Ας ανταποκριθούμε όλοι. Φαίνεται ότι θα ξεκινήσουμε με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικιωμένων, περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 θα είναι από τους ανθρώπους που έχουν πάρει την προτεραιοποίηση. ‘

Αρα, μέχρι τον Φλεβάρη – Μάρτη θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι σχετικά ευάλωτοι. Θυμίζω κ. Αυτιά ότι 85% των θανάτων που, δυστυχώς, είχαμε στην πατρίδα μας είναι για ανθρώπους άνω των 65. Και επίσης, 60% των διασωληνωμένων είναι άνθρωποι άνω των 65. Σημαίνει αυτό ότι δεν είναι μόνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά , όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, γιατί θα υπάρξει πολύ μικρότερη πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατηγική του testing, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αφού επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως σε περίπτωση αυστηρής τήρησης των μέτρων δεν θα απαιτηθεί παράταση των περιορισμών: «ακολουθούμε ό,τι λένε οι ειδικοί εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αυτό που έχει σημασία, όμως, από τώρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα είναι να τηρούμε τα μέτρα.

Αν τα τηρούμε, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε τα μέτρα. Όταν δεν τα τηρούμε ή έχουμε χαλαρή εφαρμογή, τότε χρειάζεται παράταση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό που έχει σημασία, όμως, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι ότι από χθες έχουμε θέσει σε κίνηση έναν καινούρια μηχανισμό για τυχαία δειγματοληψία πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας. Μπορούν να πάρουν όλες τις πληροφορίες από το testing.gov.gr.

Εκεί θα γίνεται μια προσπάθεια να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια να περιοριστούν οι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Πώς θα γίνεται αυτό; Με 12.000 δειγματοληπτικά τεστ ημερησίως. ‘Αρα, παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας, αν επιθυμούν να μπουν μέσα σ’ αυτό το site να δηλώσουν τα στοιχεία τους, τα οποία δεν θα τηρούνται ως προσωπικά δεδομένα, θα είναι μόνο τυχαία δειγματοληψία, προκειμένου να γίνεται αυτό καθημερινά και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της διασποράς του ιού, ιδίως τώρα που σιγά – σιγά μαζί με τον εμβολιασμό, θα χρειαστεί να ξανανοίγουμε την οικονομία μας και την κοινωνία μας».

Για την κριτική, που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού και δη τις αποφάσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown, ο κ. Πέτσας αντέτεινε: «Ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει ιδέα. Γιατί; Τη μία μας εγκαλεί γιατί κλείνουμε την οικονομία. Καταστρέφεται ο κόσμος γιατί κλείνουμε την οικονομία. Την άλλη μας εγκαλεί ότι δεν κλείνουμε έγκαιρα, γιατί μπορεί να πεθαίνει ο κόσμος. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εκπομπές σας άλλα Σαββατοκύριακα, ο κ. Τσίπρας πήγαινε πότε στη Λάρισα και πότε στη Δράμα, σαν το κοράκι, μήπως πεθάνει κανείς σε καμιά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι αυτή αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι υπευθυνότητα. Να χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου έγκαιρα. Δεν θέλουμε μ.Χ. προφήτες. Εμείς παρακολουθούμε συνεχώς τα στοιχεία, έχουμε πάντα δίπλα μας τους ειδικούς και κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά στις κυοφορούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και αφού επέμεινε πως το εμβόλιο στην οικονομία θα είναι το εμβόλιο, που θα κάνουμε όλοι μας», ο κ. Πέτσας σημείωσε: «το θέμα του 30% των αποδείξεων απασχολεί την κυβέρνηση και έχει αναφερθεί σε αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών και είναι κάτι που απασχολεί την Κυβέρνηση. Είναι κάτι, όμως, που θα το δούμε όταν κλείσει η χρονιά. Όταν κλείσει η χρονιά, δηλαδή σε λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών θα δει τι χρήση έχει γίνει των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες, θα αξιολογήσει την κατάσταση και μέχρι να φθάσουμε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει αποφασιστεί το τι ακριβώς θα γίνει. ‘Αρα, είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό εξέταση. Καταλαβαίνουμε αυτό το οποίο λέτε, αυτό που λένε και πολλοί συμπολίτες μας, ότι σχεδιάστηκε ως ένα μέτρο υποκίνησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Και πράγματι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέβηκαν τη χρονιά που διανύσαμε φέτος, λόγω όλων αυτών των εξελίξεων που είχαμε, αλλά πάντα πρέπει να το δούμε σε σχέση με τον συνολικό τζίρο και την κατανάλωση που έγινε που ήταν μειωμένη, όπως είπατε κι εσείς, λόγω των lockdowns. Επομένως, αξιολογεί το Υπουργείο Οικονομικών το μέτρο αυτό και αφού κλείσει η χρονιά, θα δούμε τι χρήση έχει γίνει και θα πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις». Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα των επιταγών και την προοπτική παράτασης ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι : «νομίζω πως ό,τι είναι να γίνει σε αυτό το πεδίο, θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως ξέρετε, υπάρχει μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή. Ό,τι παρέμβαση πρέπει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, θα το κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα δοθεί άλλη παράταση στις επιταγές».

Σε ερώτηση για φθηνά δάνεια και επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις, ο κ. Πέτσας απήντησε χαρακτηριστικά: «άκουσα πριν, που είχατε τις κάρτες σας και είπατε διάφορα πράγματα και αναφερθήκατε και στο θέμα των δανείων, που είχε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τις τελευταίες ημέρες. Είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις…Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει η περίμετρος και επομένως μπορεί να έχουν περισσότεροι συμπολίτες μας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τύχουν τέτοιου είδους ενισχύσεων. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρεθεί και χρηματοδότηση. Είμαστε σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό, οπότε θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, είπατε για παράδειγμα, πριν από λίγο, τα θέματα του ενοικίου. Είδα και την κάρτα πριν βγούμε στον αέρα. Είναι ένα σημαντικό μέτρο η μείωση του ενοικίου κατά 80%. Είναι πολύ παραστατική η κάρτα που δείξατε. Και επίσης εξετάζεται το θέμα και για τα Νομικά Πρόσωπα και για τα Ιδρύματα να υπάρχει μια τέτοιου είδους επέκταση ενδεχομένως. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών και θα έχετε ενδεχομένως νεότερα γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες και για το 80% της μείωσης του ενοικίου στα Νομικά Πρόσωπα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «Είδα στις κάρτες, που παρουσιάσατε μειώσεις 50% και 80%. Ξέρετε, αυτές είναι τεράστιες μειώσεις. Για σκεφθείτε -και με τους συνεργάτες οι οποίοι είναι εξαιρετικοί όλα αυτά τα χρόνια- είναι δυνατόν τέτοιες μειώσεις να γίνονται; Γίνονται, γιατί είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Είναι πρωτοφανής η κατάσταση της πανδημίας και η Κυβέρνηση, το Κράτος συνολικά, όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται». Επιβεβαίωσε, δε, πως εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί τα μέτρα ενίσχυσης θα επεκταθούν και εντός του 2021: «έχουμε 7,5 δισεκατομμύρια στο αποθεματικό, στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τρίτη , ακριβώς για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν χρειαστεί. Μακάρι να μην χρειαστεί, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Αν χρειαστεί, όμως, εδώ είμαστε να στηρίξουμε».

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται η χορήγηση κάποιου έκτακτου επιδόματος σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να πω κάτι γι’ αυτό. Είναι κάτι το οποίο πάντα μας απασχολεί. Έχουμε σταθεί δυο φορές δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τη μάχη, όπως πολύ σωστά είπατε, για να σώσουν συμπολίτες μας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι παραπάνω. Δεν σημαίνει ότι όταν δεν επιβεβαιώνουμε κάτι, ότι αμέσως το διαψεύδουμε ή αντίθετα το επιβεβαιώνουμε. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω γι’ αυτό σε αυτή τη φάση. Νομίζω η στήριξη των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή ήταν κάτι το οποίο το έχουμε αποδείξει ότι το κάναμε, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος το έχει δείξει εμπράκτως».

Τέλος, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο συνδυασμός – ας το πω έτσι – της πίεσης από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως δε από τις τελευταίες η επιβολή κυρώσεων -πολύ σημαντικών κυρώσεων στα θέματα τα εξοπλιστικά και της αμυντικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας- έχουν οδηγήσει τη γειτονική χώρα να το ξανασκέφτεται σε σχέση με αυτές τις προκλητικές και παραβατικές ενέργειες. Μακάρι να δείξει μια συνέπεια και μια συνέχεια σε αυτή την αποκλιμάκωση, προκειμένου να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, να πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης και όχι σε μια ένταση. Η οποία ομαλοποίηση τελικά ποιον στόχο έχει; Η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα να λυθεί. Να ορίσουμε, επιτέλους, θαλάσσιες ζώνες, όπως κάναμε με την Ιταλία, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Να φύγει ένας βραχνάς από όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν κατανοούμε αυτές τις προκλήσεις. Ούτε έχουν κάποιο νόημα. Επομένως, ας τις αφήσουμε πίσω και ας πάμε μπροστά. Νομίζω αυτός ο συνδυασμός Ευρώπης και Η.Π.Α. μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025