Εμβόλιο Astrazeneca: Ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοίνωσε.
Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.
H παγκόσμια αναστάτωση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού προκλήθηκε μετά από δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, την Τρίτη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων.
«Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (ανάμεσα στις θρομβώσεις) και το εμβόλιο. Αυτό που προκαλεί ωστόσο αυτήν την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Συνοψίζοντας, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει σύνδεσμος, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Ο σάλος που έχει ξεσπάσει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, σχετίζεται με την εμφάνιση πολύ σπάνιων περιστατικών θρομβοπενίας, χαμηλά δηλαδή επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία που το βοηθούν το αίμα να πήξει), σε συνδυασμό με περιπτώσεις θρόμβων που αναπτύσσονται σε αιμοφόρα αγγεία που απομακρύνουν αίμα από τον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST).
Την Τρίτη, πάντως, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως «δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα» για την ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των επεισοδίων θρομβώσεων, και η αξιολόγηση συνεχίζεται.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.
Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε την Τρίτη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών τονίζοντας πως «στο χειρότερο σενάριο τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000».