:  Είκοσι χώρες στην Ευρώπη έδωσαν το «πράσινο φως» να οι έφηβοι των άνω των 12 ετών.

Σύμφωνα με το Newsbomb, που δημοσιεύει έρευνα του Sky News, άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποφασίσει να εμβολιάσουν μόνο τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Η Βρετανία λόγου χάρη είναι μία από τις χώρες που εμβολιάζουν μόνο την κατηγορία εκείνη των παιδιών και εφήβων που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά απο την COVID-19, για παράδειγμα τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με σοβαρές νευρο-μυϊκές παθήσεις

Σύντομα ωστόσο αναμένονται συστάσεις για τον και άλλων ατόμων κάτω των 18 ετών από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI).

Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ενέκρινε τον Ιούνιο τη χρήση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών (είχε ήδη εγκριθεί για άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών). Είχαν προηγηθεί παρόμοιες αποφάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τι γίνεται εκτός Ευρώπης

Εκτός Ευρώπης, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς και οι Φιλιππίνες αποφάσισαν επίσης να όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι στιγμής, με περισσότερο από το 30% των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως τις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο -BioNTech είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Όμως ο εμβολιασμός παιδιών παραμένει ένα επίμαχο θέμα που διχάζει τους ειδικούς.

Ο λόγος για τον εμβολιασμό παιδιών

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί τα σε νεότερες ηλικιακές ομάδες σε σχέση με τον ηλικιωμένο πληθυσμό, ο οποίος είναι πιο πιθανό να προστατεύεται από εμβόλια.

Στην Αγλλία, το ποσοστό μόλυνσης στα παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών ήταν το δεύτερο υψηλότερο την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου, περισσότερο από 17 φορές υψηλότερα από ό, τι στους ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Η μείωση των λοιμώξεων στην ευρύτερη κοινότητα

Πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) έδειξαν ότι ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα ιδιαίτερα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Τα κρούσματα στα σχολεία έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού. Ο Δρ Julian Tang, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε ότι το κύριο κίνητρο για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι η καταστολή των λοιμώξεων στην ευρύτερη κοινότητα.

Επίσης, ενώ τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από τον ιό, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την απειλή τoυ λεγόμενου «COVID μακράς διαρκείας» μεταξύ των νέων.

Μια βρετανική μελέτη εκτιμά ότι το 13% των παιδιών ηλικίας 2 έως 11 ετών και το 15% των παιδιών ηλικίας 12 έως 16 ετών έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ακόμη και πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Οι συνέπειες του στα παιδιά έχουν να κάνουν και με την εκπαίδευση. Η ταχεία εξάπλωση του ιού στα σχολεία έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μαθητών που χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες. Το ποσοστό απουσίας λόγω COVID-19 στα δημόσια σχολεία αυξήθηκε σε 5,2% στις 24 Ιουνίου από μόλις 1,1% ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα.

Η ανοσία της αγέλης

Εκτός από τα οφέλη που έχει ο στην εκπαίδευση και την υγεία, ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς επισημαίνει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

«Ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν είναι μόνο απαραίτητο για την καταπολέμηση της αλλά θα παρέχει εξαιρετική προστασία και σε κλινικά ευάλωτες ομάδες”, είπε.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα έχει ωθήσει το όριο για την ανοσία των αγέλης υψηλότερα. Ο Griffin τοποθετεί το ποσοστό μεταξύ «85 και 90%».

Ακόμα και αν όλοι οι έφηβοι άνω των 16 ετών εμβολιάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 81% του πληθυσμού θα είχε την απαραίτητη προστασία από τον ιό.

Επιχειρήματα κατά του

Ένα επιχείρημα κατά του εμβολιασμού παιδιών είναι ότι οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι, ενώ τα οφέλη είναι σχετικά μικρά. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από κορονοϊό.

Μια πρόσφατη μελέτη σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, διαπίστωσε μόλις δύο θανάτους σε ένα εκατομμύριο κρουσμάτων κορονοϊού σε άτομα ηλικίας 19 ετών.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά. Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι κατάλληλο για χρήση από άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι είναι λιγότερο επείγον να εμβολιαστούν παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών, εκτός εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τον Μάιο, ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ομάδων χαμηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά, σε πλούσιες χώρες, ως «ηθική καταστροφή».

«Καταλαβαίνω γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, αλλά αυτή τη στιγμή τους παροτρύνω να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και αντ’αυτού να δωρίσουν εμβόλια στην πρωτοβουλία COVAX» είπε

Πολλές χώρες αγωνίζονται να ελέγξουν την δραματική εξάπλωση του ιού, με περιορισμένη παροχή εμβολίων. Λιγότερο από το 30% του πληθυσμού στην Παραγουάη, την Κολομβία και το Περού λόγου χάρη έχουν λάβει ακόμη μία δόση και καταγράφουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από COVID.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico, μέχρι στιγμής, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει δεσμευτεί να καθυστερήσει τους στα παιδιά και να στείλει αυτά τα εμβόλια αλλού, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

από τον εμβολιασμό νέων και παιδιών

Ορισμένοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των νέων εν μέσω αναφορών για περιστατικά μυοκαρδίτιδας στις ΗΠΑ.

Καμία χώρα δεν έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη χορήγηση εμβολίων σε εφήβους από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν εμβολιάσει -με την πρώτη δόση- σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών έως τις 29 Ιουνίου.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι «συνηθισμένες» δηλαδή- πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος κτλ Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι λιγότερο συχνές σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών από ό, τι σε άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Οι ειδικοί ωστόσο παρακολουθούν αναφορές μυοκαρδίτιδας, μία φλεγμονή δηλαδή του καρδιακού μυ. Έχουν αναφερθεί 1.226 περιπτώσεις σε περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer και που χορηγήθηκαν σε άτομα όλων των ηλικιών.

Ωστόσο, 270 από τις περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε εφήβους μεταξύ 16 και 19 ετών, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Και υπάρχει ένας μικρός αριθμός αναφορών σε μικρότερα παιδιά.

Σχεδόν όλοι ανέρρωσαν πλήρως και δεν υπήρξαν θάνατοι. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από άλλους ιούς και ορισμένες ιατρικές παθήσεις, οπότε το CDC διερευνά εάν τα εμβόλια mRNA πράγματι αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι η επίπτωση είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο στους νεαρούς άνδρες, αλλά οι έρευνές συνεχίζονται.

Όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, ορισμένοι γιατροί θα είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χορήγηση εμβολίου COVID-19 σε νέους, οι οποίοι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο από την ίδια την ασθένεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025