Εμβολιασμοί: Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει το σχέδιο «Ελευθερία», αφού μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας.
2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, και τον ενδεχόμενο περιορισμό του σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών βάσει ηλικίας και φύλου.
Τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών κλείνουν πλέον ραντεβού, με βάση συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις, την ηλικία (55-59 και 50-54 χρόνων) αλλά και το επάγγελμα καθώς οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη επαγγελματική κατηγορία του γενικού πληθυσμού μετά τους υγειονομικούς- θωρακίζονται πλέον κατά του κορονοϊού. Με περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θωρακίζεται όμως και η χώρα το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.
To tweet του πρωθυπουργού για τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς
Σήμερα σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περισσότεροι από 770.000 με δύο δόσεις.
Κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας. pic.twitter.com/UMDPTU4xh3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 19, 2021
Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγών στα προγράμματα εμβολιασμού μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που αφορούν στον πιθανό συσχετισμό και του μονοδοσικού εμβολίου της J&J με θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά το Vaxzevria της AstraZeneca.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εμβολιασμών, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε χθες πως η συμμετοχή των δύο μεγάλων ηλικιακών ομάδων πολιτών, 55-59 και 50-54, καθώς και των εκπαιδευτικών, θα κρίνει τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της εμβολιαστικής εκστρατείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται διαθέσιμα εμβόλια. Οπως ανέφερε, η προσέλευση των πολιτών για τα εμβόλια mRNA (Pfizer/Moderna) είναι στο 97% ενώ για εκείνο της AstraZeneca στο 93%. Τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια αυτή την περίοδο είναι από την εταιρεία AstraZeneca.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ενώ είχε δρομολογηθεί από χθες η ένταξή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τηρούν στάση αναμονής, μέχρι την επιστημονική τοποθέτηση του ΕΜΑ που αναμένεται σήμερα.
Τι θα γίνει με την Johnson & Johnson
Αναφορικά με το εμβόλιο της J&J, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι διερευνώνται προδιαθεσικοί παράγοντες για τα εξαιρετικά σπάνια επεισόδια θρομβωτικών επεισοδίων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση αυτή ως ένα επιστημονικό αίνιγμα για την επίλυση του οποίου εργάζονται πολλοί ειδικοί.
Επίσης, εστίασε στα οφέλη του εμβολίου της J &J, τονίζοντας ότι είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό με μία δόση. Οπως ανέφερε, μετά από 14 ημέρες αρχίζει να προστατεύει τον οργανισμό και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται έπειτα από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο, με την αποτελεσμάτικότητά του να είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις
Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Pfizer/BioNTech για τον Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 2.425.000 δόσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο.
Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 κάθε μήνα.
Η Johnson & Johnson είχε δεσμευτεί να παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως, μέχρι να αποφανθούν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με δική της πρωτοβουλία άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων προς την ΕΕ.
Μητσοτάκης: Έσπασε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στην Ελλάδα
Εμβολιασμοί: Πόσες εκατομμύρια δόσεις έχουν γίνει παγκοσμίως -H θέση της Ελλάδας
Κορονοϊός: Mπορούν τα εμβόλια να γίνονται και σε έγκυες;