Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στον και τους λόγους για τους οποίους η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αναμένεται να εισηγηθεί θετικά.

Σημείωσε για τη Δέλτα ότι κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και «όπου βρίσκει χώρο θα νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι» εξηγώντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Υπενθύμισε ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν ασυμπτωματικά ή ήπια αλλά όσο μεγαλώνουν η αντίδρασή τους όσον αφορά τον ομοιάζει με αυτή των ενηλίκων.

Σημείωσε, επίσης, ότι έχει καταγραφεί «αυξημένη νοσηρότητα σε κάτω του έτους που είναι λίγο πιο ευάλωτα και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τα νοσηλεύσουμε».

Όπως είπε τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό και όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12, αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης

Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει συζητηθεί αρκετές φορές το θέμα με την κυρία Παπαευαγγέλου να λέει στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει σκέψη να εισηγηθούμε εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 15-17, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για την εισήγηση».

Σύμφωνα με την ίδια το σκεπτικό της επιτροπής έχει τρεις λόγους:

Από όλα τα θα νοσήσουν βαρύτερα τα παιδιά αυτής ομάδας
Τα παιδιά αυτών των ηλικιών έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα καθώς μετακινούνται από τάξη σε τάξη και αλλάζουν καθηγητές σε αντίθεση με τους μαθητές του Δημοτικού
Θέλουμε να προστατεύουμε την ηλικία των πανελληνίων και γι’ αυτό πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς να κάνουν τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το εμβόλιο της γρίπης

«Αν δώσουμε το πράσινο φως τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός αφού έχουμε την έγκριση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Pfizer ενώ μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά τα παιδιά 12-15 ετών η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «θέλουμε να μελετήσουμε ποιες ομάδες έχουν αυξημένη νοσηρότητα στην ομάδα αυτή και θα εισηγηθούμε τον εμβολιασμό τους ακολουθώντας τις μελέτες του ΕΜΑ» ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025