Εμβόλια – εργασία: Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπεται πλέον πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον χώρο δουλειάς χωρίς να έχει εμβολιαστεί πλήρως και χωρίς να έχει δηλώσει στο σύστημα «Εργάνη» το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν μεροκάματα.
Συνεπώς με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται ή αμελεί να κάνει το υποχρεωτικό τεστ θα έχει διπλή ποινή :
Πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ
Στέρηση μισθού από τον εργοδότη για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα
Με κόστος του εργαζόμενου τα rapid σε τουρισμό – εστίαση
Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης της κυβέρνησης να επωμίζεται ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος σε τουρισμό – εστίαση το κόστος του ενός υποχρεωτικού rapid test ανά εβδομάδα. Για τους εργαζόμενους στους δυο αυτούς κλάδους ισχύει υποχρέωση για ένα self test και ένα rapid test ανά εβδομάδα. Το self test το παρέχει δωρεάν το κράτος, ενώ το rapid test πρέπει να το πληρώσει ο εργαζόμενος αν δεν το κάνει δωρεάν στις μονάδες του ΕΟΔΥ. Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ.
Με τις δυο αυτές κινήσεις, η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να τονώσει το ρεύμα του εμβολιασμού.
Σύμφωνα πάντως με εκπροσώπους των εργαζόμενων στον τουρισμό, φαίνεται πως το μέτρο στον τουρισμό – επισιτισμό δουλεύει, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των εργαζόμενων που σπεύδουν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν επιφυλάξεις.
Τα πρόστιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους
Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε την επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής:
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο
επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες
Με τις νέες διατάξεις, το πλαίσιο αυστηροποιείται καθώς προβλέπεται πλέον πρόστιμο και για τον εργαζόμενο.
αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας και πιαστεί να δουλεύει χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ στην Εργάνη ή το έχει δηλώσει και αυτό είναι θετικό τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός:
δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε
έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19
Αν ο εργαζόμενος προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει κάνει το τεστ ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης εργαζόμενου/ης. Δηλαδή ο εργοδότης νομιμοποιείται να κόβει το μισθό στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν το υποχρεωτικό τεστ, για όσο χρονικό διάστημα αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ.