Τι ζητά ο ΣΦΕΕ – Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει το αίτημά του για δήλωση των ημερήσιων πωλήσεων από τις φαρμακαποθήκες, όπως κάνουν από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, τονίζει.

Η τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ήταν να ζητήσει καταγραφή των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Στην κίνηση αυτή, φαίνεται πως οι φαρμακαποθήκες απάντησαν με νέες καταγγελίες για φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως, σε προηγούμενη καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων βασίστηκε η εντολή ελέγχου σε πέντε 5 πολυεθνικές εταιρείες, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του κάνει λόγο για αποσπασματικές κινήσεις και συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται και τονίζει ότι «σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων». Αναλυτικά, η επιστολή του ΣΦΕΕ:

«Επανερχόμαστε, για τρίτη φορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με το ίδιο αίτημα, καθώς παρατηρούμε αποσπασματικές κινήσεις και συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται:

1) Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022επιστολή μας, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: “όπως οι Φαρμακευτικές Εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016(28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.”

2) Στην επιστολή μας από τις 29/11/2022 σας επαναλάβαμε ότι: “Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών.”

3) Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

4) Επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα: μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Κατόπιν αυτού ο ενεργός εποπτικός ρόλος του ΕΟΦ είναι προαπαιτούμενο. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025