Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο, διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών, εξάρθρωσε η Αστυνομία. Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα κόλπα των επιτήδειων και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντοπιστεί το νοθευμένο λάδι.

Ο Νίκος Κουτσούκος, διευθυντής του Σχολείου Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας και χημικός, αναφέρεται σε απλούς τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές για να εντοπίσουν τη νοθεία στο λάδι.

Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο «κόλπο του ψυγείου». Όπως εξηγεί, στους 4 βαθμούς Κελσίου το γνήσιο ελαιόλαδο, ανάλογα με τις ποικιλίες και τα συστατικά του, τείνει να παγώνει δημιουργώντας κρυστάλλους στην αρχή. Αντίθετα, το νοθευμένο λάδι δεν θα παγώσει. Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ότι μόνο μέσω χημικής ανάλυσης μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής σύσταση ενός λαδιού.

Ελαιόλαδο: Τα κόλπα των «αετονύχηδων» - Πώς ξεχωρίζετε το νοθευμένο λάδι

Εκτός από το κόλπο του ψυγείου, υπάρχει και το κόλπο με το καντήλι. Εάν το ελαιόλαδο είναι γνήσιο, μπορεί να καεί μέσα στο καντήλι, ενώ τα νοθευμένα λάδια δεν έχουν την ίδια ιδιότητα. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για τη γνησιότητα του ελαιολάδου, αλλά δεν αντικαθιστούν την επιστημονική ανάλυση.

Δείτε το βίντεο  σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, καθώς και για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και να επιλέξετε ποιοτικό ελαιόλαδο.