Ειδικότερα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, η παραγωγή ισπανικού και ιταλικού ελαιόλαδου μειώθηκε τόσο πολύ που ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στην τιμή πώλησης του.
Πιο αναλυτικά, η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους παρατεταμένους καλοκαιρινούς καύσωνες και στην άνευ προηγουμένου ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους γεωργικούς συνεταιρισμούς της Λακωνίας, μία από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι αγρότες και οι παραγωγοί ενδέχεται να παράγουν λιγότερους τόνους ελαιόλαδου την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά (2022/2023). Ο κος Απόστολος Μπατζάκης, Πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, σχολίασε στο Newsbomb ότι «η ελιά που δεν έχει μαζευτεί και έχει πέσει φτάνει στο 20%, που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια 80 τόνων ελαιόλαδου. Δεν υπάρχουν εργάτες και αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου οφείλεται στην μειωμένη παγκόσμια παραγωγή. Ωστόσο, τα 5 ευρώ το λίτρο είναι μια βιώσιμη τιμή για το ελαιόλαδο. Και το κράτος εισπράττει και ο παραγωγός μπορεί να βγάλει καλά λεφτά ώστε να παρακινηθεί για να καλλιεργήσει».
Ηλιακός θερμοσίφωνας με επιδότηση – ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Νίκος Προκοβάκης, Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λακωνίας (Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας), μίλησε στο Newsbomb αναφέροντας πως «η τιμή του ελαιόλαδου κατά την οποία «φεύγει» από το ελαιοτριβείο από 3,60 ευρώ το λίτρο (άνευ ΦΠΑ) στη Λακωνία πέρυσι, έφτασε σήμερα στα 4,90 ευρώ το λίτρο (άνευ ΦΠΑ). Ένα δοχείο 16,5 λίτρων για τον καταναλωτή έχει κόστος σήμερα περίπου 90 ευρώ».
Και συμπλήρωσε πως «αν η κατανάλωση πέσει έστω και 10% σε παγκόσμιο επίπεδο τότε η τιμή μπορεί να παραμείνει ίδια, ίσως και να ανέβει ελάχιστα».
Άλλωστε η αξία του ελαιόλαδου παίζεται και από την ποιότητά του σύμφωνα με τον Προκοβάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι το «μεγάλο πρόβλημα δημιουργείτε και από τη μείωση του εργατικού δυναμικού που οδηγεί προς τα πίσω τη συγκομιδή της ελιάς» με κίνδυνο να βρεθούν οι αγρότες αντιμέτωποι με ενδεχόμενο παγετό, έχοντας τραγικές συνέπειες για την παραγωγή τους. Μάλιστα τόνισε την «ανάγκη να βρεθεί τρόπος να κάνουμε εισαγωγή εργατικών χεριών».