Βάσεις 2021: Έρχεται η ώρα για το μηχανογραφικό 2021 καθώς οι υποψήφιοι θα έχουν μέχρι το τέλος Ιουλίου προθεσμία. Η ενδεχόμενη ανοδική τάση στις βάσεις 2021 εκτός από τα πιο εύκολα θέματα που μπήκαν εφέτος αποδίδεται και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που δεν θα επιτρέπει πλέον την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με χαμηλές βαθμολογίες.
Η γενική εικόνα χωρίς ακόμα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στατιστικά στις πανελλήνιες 2021 είναι οτι τα 8.000 μόρια, και πάνω θα μπορεί να επιτευχθεί η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια με διαφοροποιήσεις φυσικά ανά επιστημονικό πεδίο. Παράλληλα οι περιζήτητες σχολές όπως Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές θα κρατηθούν στο ύψος τους.
Σύμφωνα με πληροφρίες του ipaidia.gr τη Δευτέρα αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, οι υποψήφιοι υπολογίζουν τα μόρια τους, προκειμένου έως τα τέλη του μήνα να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.
Εκιτμήσεις για τις βάσεις 2021 ανά επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η γενική τάση που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις.
Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αναμένεται ανοδική τάση κυρίως στις περιζήτητες σχολές
Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων κυρίως στις κεντρικές σχολές.
Στο 4ο πεδίο Επιστημών οικονομίας και Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι βάσεις ανοδικές τάσεις καθώς στα Μαθηματικά, την Οικονομία και την Πληροφορική οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι.
Μόλις οι υποψήφιοι πάρουν στα χέρια τους την Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Έρχεται η ώρα για το μηχανογραφικό 2021
Όπως έχει ήδη αναφέρει σε αποκλειστικές αναλύσεις το ipaidia.gr οι δύο αλλαγές στο μηχανογραφικό 2021 είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το φαινόμενο της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με χαμηλές βαθμολογίες και το δεύτερο παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ και την επαγγελματική κατάρτιση.
Σύφμωνα με τους ειδικούς και για την σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2021, οι βάσεις κάθε χρόνο αυξομειώνονται οπότε δεν είναι μόνο το κριτήριο την περσινή βαθμολογία. Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα αποκλείονται κάποια τμήματα καθώς ο υποψήφιος δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, άρα δεν έχει νόημα να τα δηλώσει. Η φετινή χρονιά θα έχει «καραμπόλες» από υποψηφίους που θέλουν δηλώσουν μία σχολή αλλά τελικά δεν θα έχουν αυτήν την δυνατότητα λόγω ΕΒΕ.
Απαραίτητο βήμα για την έξυπνη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου είναι και η ενημέρωση για το γνωστικό αντικείμενο των σχολών, τα μαθήματα και σε τι επαγγελματικές διεξόδους οδηγούν.
Ένα ακόμα στοιχείο για την επιλογή σχολών είναι ότι από εφέτος έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τις μετεγγραφές και έχει μπει και «κόφτης» που είναι η βάση εισαγωγής στο τμήμα μείον 2.750 μόρια. Επίσης, ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει και τις αντιστοιχίες των τμημάτων καθώς υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετεγγραφής.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, στην εφημερίδα Political, ανέφερε χαρακτηριστικά οτι στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής. Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές.
Επιπλέον, ο κ. Βαφειαδάκης είπε πως ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα ότι στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων.
ΑΣΕΠ: Μπαράζ προσλήψεων – Δείτε πού
ΟΑΕΔ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πρόγραμμα – Αιτήσεις
Βάσεις 2021 εκτιμήσεις: Πότε θα βγουν τα στατιστικά στοιχεία – Ο «γρίφος» των βάσεων
Συντάξεις Αυγούστου: ΟΛΕΣ οι ημερομηνίες πληρωμής
ΟΑΕΔ: Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας
Αποτελέσματα Πανελληνίων: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Υπολογίστε ΕΔΩ τα μόριά σας
Πανελλήνιες 2021: Πώς επηρεάζει η ΕΒΕ τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ