Την ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) θα είναι έτοιμος να θέσει στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, εφόσον κριθούν ώριμες οι συνθήκες. Μία συνεδρίαση με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στην ατζέντα με θέμα την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Παράμετροι όπως :

  • η σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος και μάλιστα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ότι εκτιμούσαν οι θεσμοί,
  • οι υψηλοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία τη στιγμή μάλιστα που τα μηνύματα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης,
  • η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ

συμβάλλουν ιδιαίτερα στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενισχύουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για λήψη σειράς αποφάσεων μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη.

Πολλά έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα. Κάτι το οποίο παραδέχονται ήδη υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, o επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ. Την Τρίτη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας ότι το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μία θετική απόφαση.

Οι συζητήσεις γύρω από την προσπάθεια της Αθήνας να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Τότε αναμένεται και οι θεσμοί να έχουν έτοιμη τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με την έκθεση στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

ΟΔΔΗΧ: Στα 22,8 δισ. τα ταμειακά διάθέσιμα στο τέλος του 2019

Αυξημένα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φτάνοντας στα 22,8 δισ. ευρώ από 20,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019. Μικρή αύξηση κατά 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε και το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του 2019 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019, φτάνοντας στα 356 δισ. ευρώ

Ως βασική αιτία αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων ήταν ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω της αξιοποίησης της πώλησης τίτλων με τη μέθοδο της επαναγοράς (repos) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Το Δεκέμβριο του 2019, ο δανεισμός μέσω repos διαμορφώθηκε στα 28,9 δις. ευρώ από 21 δις. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μείωση καταγράφηκε στο ύψος των εγγυημένων δανείων στα 9,9 δις. ευρώ από 10,4 δις. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 το 98,9% του συνολικού χρέους ήταν σε ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 98,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025