Η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση σύγκλισης του 2020 στην οποία παρέχει την εκτίμησή της για την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ στην υιοθέτηση του ευρώ.

Ηέκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των δημόσιων οικονομικών, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Αλλά κανένα από τα κράτη μέλη δεν πληροί το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς κανένα από αυτά δεν είναι μέλος του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΑΑ II) για τουλάχιστον δύο χρόνια συμμετοχής.

Ενώ η Κροατία και η Σουηδία πληρούν όλα τα κριτήρια οικονομικής σύγκλισης, δεν πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας για τον παραπάνω λόγο. Εκτός από την αξιολόγηση των τυπικών προϋποθέσεων ένταξης στη ζώνη του ευρώ, η έκθεση διαπιστώνει ότι η εθνική νομοθεσία σε καθένα από τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Κροατία, δεν είναι πλήρως συμβατή με τους κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η Κομισιόν εξέτασε επίσης πρόσθετους παράγοντες που αναφέρονται στη Συνθήκη, οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της σύγκλισης. Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ είναι συνολικά καλά ενσωματωμένα οικονομικά και οικονομικά στην ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν μακροοικονομικές ευπάθειες ή και αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με το επιχειρηματικό τους περιβάλλον και το θεσμικό πλαίσιο.

Η έκθεση καλύπτει τα επτά κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ που έχουν δεσμευτεί νομικά να υιοθετήσουν το ευρώ: Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σχετικά ότι “η σημερινή έκθεση σύγκλισης δείχνει ενθαρρυντική πρόοδο από ορισμένες χώρες, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά ορόσημα που πρέπει να περάσουν προτού μπορέσουν να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ. Όπως πάντα, η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτά τα κράτη μέλη. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον δρόμο είναι η ένταξη στον ΜΣΙ ΙΙ, την οποία προετοιμάζουν σήμερα η Κροατία και η Βουλγαρία. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες και των δύο χωρών προς αυτήν. ”

Ο Επίτροπος Οικονομίας του Paolo Gentiloni, τόνισε ότι “καταγράφουμε τη σύγκλιση προς την ένταξη στη ζώνη του ευρώ για επτά κράτη μέλη, μια απαραιτήτως αυστηρή διαδικασία, διότι η διευρυμένη ζώνη του ευρώ πρέπει επίσης να είναι μια ισχυρότερη ζώνη του ευρώ. Παραμένει σημαντικό οι χώρες να εργαστούν επίσης για να διασφαλίσουν πραγματική σύγκλιση προς υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και ευημερίας – ιδίως μέσω των μελλοντικών προσανατολισμών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που επιθυμούμε να υποστηρίξουμε μέσω της ΕΕ επόμενης γενιάς. “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025