Διαταραχές σε πολλές οικονομίες έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, με κάποιες χώρες ήδη να βλέπουν τις επιπτώσεις στον τουρισμό, στις μεταφορές, στη ναυτιλία και σε ορισμένες περιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι και το βασικό αντικείμενο συζήτησης του σημερινού έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, με διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών-μελών. Βασικός στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, «βάζοντας στο τραπέζι» όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και μέρες, έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια και με βάση αυτά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Μέτρα για κάθε σενάριο
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσε χθες ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Περιέγραψε τα βήματα που ακολουθούνται λέγοντας ότι με βάση τα δεδομένα εξετάζονται οι πιθανές εξελίξεις, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, «μελετάμε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης. Συντονίζουμε τις επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδων που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση του ιού, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η α΄ διυπουργική σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών όπου, μεταξύ άλλων, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος και συζητήθηκαν εναλλακτικές πρωτοβουλίες για το μέλλον. Οι συναντήσεις αυτές θα είναι τακτικές και θα συμμετέχει μάλιστα και το υπουργείο Υγείας.
Αποτίμηση της κατάστασης στο έκτακτο Εurogroup
Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία έχει θέσει σε εγρήγορση του υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τη διασφάλιση της ανάπτυξης. Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με
· την παροχή στήριξης στα συστήματα υγείας κάθε χώρας
· την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω παροχής ρευστότητας
· την κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με καταβολή οφειλών αλλά και
· μέτρα για στήριξη της απασχόλησης.
Από τη σημερινή συνεδρίαση αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θεωρούν πιθανή τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο σημείωναν ότι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μια πιο αναλυτική συζήτηση, κι αν χρειαστεί τη λήψη αποφάσεων, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις 16 και 17 Μαρτίου.
Tα σενάρια στήριξης του τουριστικού κλάδου
Τόσο με τη μορφή επιδομάτων όσο και σε επίπεδο παροχής ρευστότητας είναι μερικά από τα μέτρα που φαίνεται ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που θα πληγούν από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, όταν απαιτηθεί, οι παρεμβάσεις μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο επιχειρήσεων ή σε επίπεδο κλάδου ή σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών. Όταν λήξει το πρόβλημα, οπότε και θα γίνει μία αποτίμηση των επιπτώσεων, τότε, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, τα μέτρα θα λάβουν τη μορφή παροχής ρευστότητας ώστε οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση που προκλήθηκε λόγω του κορονοϊού.
Κεφαλαιαγορά: Ψυχραιμία και υπευθυνότητα
Εκτός από την πραγματική οικονομία, με προσοχή μελετά το οικονομικό επιτελείο τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων μετά και τις «αναταράξεις» που έχουν δεχθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω κορονοϊού. Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου κι άλλων θεσμικών φορέων.
Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με σκοπό την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.