Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σε τοποθετήσεις τους, ξεκαθάρισαν πως σε κάθε περίπτωση η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και την επόμενη χρονιά, καθώς μέγιστη προτεραιότητα παραμένει η μείωση του πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε πως η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να υποχωρήσει στα επίπεδα μιας «μετριοπαθούς ύφεσης», η οποία παρόλ’ αυτά δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω την επόμενη χρονιά.

«Γερακίσια» στροφή

Βεβαίως, η κυρία Λαγκάρντ διευκρίνισε πως η πιθανότητα μιας έστω και μετριοπαθούς ύφεσης θα συνιστά το βασικό σενάριο για το ευρωμπλοκ. Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το λόγο αυτό θέλησε να επισημάνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αρκετή ώστε να πιέσει καθοδικά τις τιμές, φέρνοντας τον πληθωρισμό πιο κοντά στο όριο του 2%, που επιζητά η ΕΚΤ.

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ σχολιάστηκε από διεθνείς αναλυτές ως «γερακίσια» στροφή σε σχέση με τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο και της απόφασης του συμβουλίου να προχωρήσει σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια στο 1,5% μέσα σε τέσσερις μήνες και αναμένεται να τα φτάσει τουλάχιστον στο 2% ή πιθανότατα παραπάνω μέχρι τα τέλη του έτους. Ο πληθωρισμός, εξάλλου, δεν λέει να υποχωρήσει, όπως έδειξαν και τα νεότερα στοιχεία με το δείκτη να «πιάνει» το ρεκόρ του 10,7%, τον Οκτώβριο.

Η κυρία Λαγκάρντ στις σημερινές δηλώσεις της επανέλαβε πως η πάταξη του πληθωρισμού αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα και πως είναι σημαντική η αντιστροφή της στρατηγικής χαλάρωσης των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά την έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve, στην οποία αποφασίστηκε νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η κυρία Λαγκάρντ περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει πως, αν και η κάθε κεντρική τράπεζα έχει τις δικές της προτεραιότητες, όλες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές για το πως η στάση τους μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις, που μπορεί να επηρεάσουν και άλλες περιοχές.

Σενάρια ύφεσης

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού παρά τον κίνδυνο μιας ύφεσης έχουν αναφερθεί και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σε τοποθετήσεις τους σήμερα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, που βρισκόταν στην ίδια εκδήλωση με την Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε περισσότερο βέβαιος πως η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει μια ύφεση, καθώς «είναι σαφές πως τα επιτόκια θα χρειαστεί να ανέβουν περαιτέρω» μέσα και στο 2023 για τη μείωση του πληθωρισμού. «Κατά τη γνώμη μου, η ύφεση είναι το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη, αλλά με τα τωρινά στοιχεία πιθανότατα θα είναι σχετικά ρηχή και σύντομη».

Στο αυξημένο οικονομικό ρίσκο που ελλοχεύει από την ανοδική τροχιά των επιτοκίων, στάθηκε από την πλευρά του ο Φάμπιο Πανέτα, εκτελεστικός μέλος του συμβουλίου. «Χρειάζεται να λάβουμε προσεκτικά υπόψη την ανθεκτικότητα της οικονομίας, τις επιπτώσεις των διεθνών νομισματικών αναταράξεων και τις αναδυόμενες απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» τόνισε ο κ. Πανέτα, σε συνέδριο της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας πως προτεραιότητα είναι η επιστροφή της οικονομίας στη σταθερότητα των τιμών, αλλά και με μια σταθερή ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη του στην πορτογαλική εφημερίδα «Publico», ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, ξεκαθάρισε πως απαιτείται μια επιθετική στρατηγική κατά του πληθωρισμού, προκειμένου η Τράπεζα να μην χάσει την αξιοπιστία της.

Κόντρα στις συνήθως μετριοπαθείς απόψεις του, ο κ. Σεντένο εξήγησε πως στόχος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να ελέγξει «αύριο ή τον επόμενο μήνα», αλλά μεσοπρόθεσμα. Προέβλεψε δε, πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει «πιάσει» ακόμη ταβάνι, κάτι, ωστόσο, που ελπίζεται να γίνει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, όχι μόνο αναγνώρισε την ανάγκη για επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το που θα σταματήσει η ΕΚΤ. «Η πολιτική πίεση (προς το συμβούλιο) μπορεί να αυξηθεί σταδιακά…, αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια» υποστήριξε.

Πάντως, ο Γερμανός τραπεζίτης συμφώνησε με τις τοποθετήσεις έτερων συναδέλφων του πως σίγουρα η σημερινή Ευρωζώνη βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει και να απωθήσει τις συνέπειες μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν και υποστήριξε πως ο ίδιος δεν «βλέπει» μια απότομη προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας την επόμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025