Χριστουγεννιάτικο δώρο-έκπληξη σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, εφόσον διαπιστώσει ότι διαθέτει έξτρα δημοσιονομικό χώρο.

«Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος , για να προσθέσει με νόημα ότι «κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου και του καθώς και της αύξησης του το 2020 εάν ο νέος προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Ετσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», μετά τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις βελτιώσεις που έγιναν στις 120 δόσεις και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο μάλιστα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει τον Νοέμβριο εάν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάποια ακόμη θετική έκπληξη.

Τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα αποφασίσει πού θα διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου έχει αποκλειστεί η χορήγηση μερίσματος σε συνταξιούχους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τακτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη λεγόμενη λέγοντας ότι «επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διανείμει νωρίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρα, αυτό που δινόταν τον Δεκέμβριο δόθηκε τον Μάιο» για να προσθέσει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα δίνεται σταθερά από το 2020 τον Δεκέμβριο.

Αν και η κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα επιθυμούσε να διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα στη μείωση κάποιου φόρου, αυτό δεν είναι δυνατόν καθώς θα έχει έκτακτο (one off) χαρακτήρα με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα μπορούσε ένα ποσό να διατεθεί για παράδειγμα στα νοσοκομεία ως οικονομική ενίσχυση ή για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Πρόσθετες ελαφρύνσεις το 2020

Ο κ. Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις και το 2020 πέραν αυτών που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Νέα πάγια ρύθμιση

Αφού εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών που θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε 24 ή 48. Το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από το 2020 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτους τους φόρους του 2019 θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Αναδρομικά συνταξιούχων. Σχετικά με τις συντάξεις, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Αντικειμενικές αξίες

Για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020 λέγοντας ότι «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά». Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι δεν θα πληρώσουν παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φτωχότερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025