Εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές 26,9% σε οποιοδήποτε εισόδημα απολαμβάνει κάθε επαγγελματίας, αυταπασχολούμενος ή μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εταιρίας από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα του επιβάλλονται τυπικά από σήμερα, όπως προκύπτει από μπαράζ εγκυκλίων που εξέδωσε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος κατ’ εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.
Οι εισφορές αυτές αφορούν τους αυταπασχολούμενους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους αυτοκινητιστές, τους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και γενικά κάθε σημερινό ή αυριανό ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, αλλά και τους εργοδότες τους οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν (στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ είναι μισθωτοί και όχι μέλη ή μέτοχοι μίας επιχείρησης).
Οι εισφορές αυτές (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) για τα εισοδήματα όλων των παραπάνω από 800.000 ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ θα πρέπει να καταβληθούν από αυτόν κιόλας τον μήνα.
Το διπλό αυτό ασφαλιστικό χαράτσι θα επιβληθεί για κάθε εισόδημα που αποκτήθηκε από μία ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες το 2015, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αμείφθηκαν οι ασφαλισμένοι (σ.σ. κέρδος λόγω συμμετοχής σε μία εταιρεία, μισθολόγιο, μπλοκάκι, επαγγελματική δαπάνη ).
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017, πρέπει οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί του 1/12 του εισοδήματος το οποίο δήλωσαν στην εφορία το 2015, αν και δεν έχουν ακόμα οριστεί τα χρονικά ορόσημα της καταβολής των εισφορών δεδομένου ότι δεν έχουν αποσταλεί τα σχετικά ειδοποιητήρια από τα ταμεία.
Το εν λόγω διπλό χαράτσι θα πρέπει να καταβάλλουν, εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες (πχ ιδιοκτήτες εταιρειών) , οι μέτοχοι ή τα μέλη κάθε μορφής εταιρειών (πλην Α.Ε και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών) με βάση το εισόδημα το οποίο απολαμβάνουν από τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών.
Οι εισφορές αυτές θα πρέπει να καταβληθούν για το εισόδημα το οποίο έλαβαν οι απασχολούμενοι οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια“) αλλά και ακόμα και αυτοί που αμείβονται με απόδειξη παροχής επαγγελματικής δαπάνης.
Το χαράτσι αυτό -στο σκέλος που αφορά το κλάδο της κύριας σύνταξης (20%) – ειδικά για τους “μπλοκάκηδες” και γι’ αυτούς που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα επιμερίζεται ως εξής : το 6,67% θα καταβάλλεται από τον μισθωτό και το άλλο 13,33% θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. Η ίδια αναλογία (6,67% – 13,33%) προβλέπεται και για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων κάθε μορφής εταιρειών.
Και οι δύο εισφορές (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) επιβάλλονται επί του καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων το οποίο δηλώθηκε το 2015. Το διπλό αυτό ασφαλιστικό χαράτσι ύψους 26,9% επιβάλλεται από αυτό το μήνα σε κάθε εισόδημα το οποίο δηλώθηκε στην εφορία για το 2015, από μία, δύο, τρεις κοκ. επαγγελματικές δραστηριότητες, καθώς δεν ισχύει πλέον καμία απαλλαγή ασφαλιστικής επιβάρυνσης.
Ελάχιστη μηνιαία καταβολή είναι τα τα 117 ευρώ (20% του 1/12 των 586 ευρώ) για την κύρια σύνταξη και 40 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ (6,9% του 1/12 των 586 ευρώ). Μέγιστη μηνιαία καταβολή τα 1172 ευρώ για την κύρια σύνταξη (20% του 1/12 των 5860 ευρώ) και 404 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ (6,9% του 1/12 των 5860 ευρώ).
Αν και το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει ότι οι εισφορές κάθε χρόνο (τυπικά από την 1η Ιανουαρίου κάθε νέου έτους, εν προκειμένω από την 1/1/2017) υπολογίζονται με βάση το εισόδημα το οποίο υπολογίστηκε το προηγούμενο έτος (εν προκειμένω το 2017), η εγκύκλιος Πετρόπουλου προσδιορίζει πως οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το τελευταίο “εκκαθαρισμένο” φορολογικό έτος, δηλαδή το 2015. Μ΄ άλλα λόγια, επειδή, δεν έχουν κατατεθεί –εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για το 2016, οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015.
Έτσι, όμως, αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη ασφαλιστική επιβάρυνση για τους επαγγελματίες , δεδομένου ότι αναμένεται ότι το εισόδημα το οποίο θα δηλωθεί για το 2016 θα είναι αρκετά μικρότερο από εκείνο που δηλώθηκε το 2015. Έτσι οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες για το 2015 αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες τις οποίες θα πλήρωναν με βάση το εισόδημα το οποίο θα δηλώσουν το 2016.
Κι αυτό παρά το γεγονός προς το τέλος του 2017 και καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το εισόδημα του 2016, θα γίνει υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του έτους αυτού (σ.σ. 2016) και τα καταβλητέα ποσά που θα προκύψει θα συμψηφιστούν με εκείνα που καταβλήθηκαν (με βάση το εισόδημα που επιβλήθηκε για το εισόδημα του 2015) έως τότε.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος Πετρόπουλου προβλέπει πως “τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των εισφορών βάση του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους αναζητείται και θα συμψηφίζεται με ισομερή τρόπο σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο του κάθε έτους”.