: Με χαμηλότερο προϋπολογισμό και περισσότερους δικαιούχους ανακοινώθηκε από τον  υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο νέος κύκλος.

Δικαιούχοι

Το νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο (τον Οκτώβριο) και θα είναι διανεμημένο ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με πληθυσμιακά και ενεργειακά κριτήρια. Η συνολική μόχλευση κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσει το 1δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα είναι αυξημένος κατά 38% περίπου, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης θα φτάνει το 62%.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, ενώ στόχος είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες ή πάνω από 5,1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα για την υποβολή των αιτήσεων και δίνεται βάρος στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και στις παλιές κατοικίες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης και στις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση (π.χ. ορεινές).

Επίσης κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), σύστημα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του είναι όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους, ή το ενοικιάζουν και χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες, μονοκατοικίες και διαμερίσματα που:

είναι νόμιμα κτίρια
είναι κύρια κατοικία και ιδιοκατοικείται
έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’
έχει εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής θα είναι τα ακόλουθα:

κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%
υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%
βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
παλαιότητα κατασκευής 3%
ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15%
πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5%
μονογονεϊκή οικογένεια 5%
μακροχρόνια άνεργος 5%
ΑΜΕΑ 5%.

Τη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για την υποβολή των αιτήσεων, θα την διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ύψος επιδοτήσεων

Το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται με βάση το εισόδημα των νοικοκυριών:

Για ατομικό έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%. Το υπόλοιπο της συμμετοχής θα μπορούν να το καλύπτουν οι δικαιούχοι ακόμη και μέσω δανεισμού, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.

Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%

Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%

Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.

Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται οι επιδοτήσεις είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025