Lockdown: Μετά την μερική χαλάρωση των μέτρων, με το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και και των καταστημάτων, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει την λύση για το Πάσχα.
Οκαθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα».
Γιατί άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις
Σύμφωνα με τον κ Χατζηχριστοδούλου που εξήγησε γιατί επετράπησαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ελήφθη υπ’ όψιν η κόπωση των πολιτών. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».
Η απαγόρευση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η εξέλιξη του φαινομένου είναι δυναμική. Μάλιστα, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν έλαβε την απόφαση εύκολα, αλλά κατόπιν προσεκτικής μελέτης των νέων δεδομένων των νοσηλειών.
Πότε θα ανοίξουν σχολεία
Ο καθηγητής επιδημιολογίας τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να υποβάλλουν σε ελέγχους τους εργαζόμενους. Για το άνοιγμα των σχολείων προϋπόθεση είναι τα self test αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην το ανοίξουμε στις 12 Απριλίου» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα λύκεια.
Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα είπε πως είναι χώροι υψηλού κινδύνου «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε».
Επεσήμανε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα».
Ανησυχία από την έκρηξη των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
Πέραν της Αττικής, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αχαΐα.
Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση, που αποτυπώνεται και στα λύματα φτάνει σε κάποιους δήμους το 335% ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 90%.
Προβληματισμό προκαλεί και η Αχαΐα, με 108 νέα κρούσματα με γεμάτα τα νοσοκομεία και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στα 1.869, (+45%). Αντίστοιχα στην Κοζάνη, που μετρά 1.458 ενεργά κρούσματα (+57), σήμερα ανακοινώθηκαν 107 νέες μολύνσεις.
Η ραγδαία επιδείνωση των ενεργών κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία των περιοχών, οδήγησαν στην απόφαση περί μη επανέναρξης του εμπορίου στις συγκεκριμένες περιοχές.