Φορολογικά κίνητρα προς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να δώσουν «δουλειές» σε επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής αλλά και να τους υποχρεώσουν να κόβουν αποδείξεις για τις εργασίες που πραγματοποιούν παρέχουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του πρόσφατα ψηφισθέντος φορολογικού νόμου 4646/2019, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Βάσει των διατάξεων αυτών, οι ιδιοκτήτες κτισμάτων (κατοικιών, κτιρίων επαγγελματικής στέγης κ.λπ.), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στα ακίνητά τους, κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, εργασίες ανακαίνισης θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις φόρου. Το 40% των εξόδων που θα καταβάλλουν σε κάθε ένα έτος της περιόδου 2020-2022 για τις εργασίες αναβάθμισης των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των 4 ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τι ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 16 του φορολογικού νόμου 4646/2019
1 Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 μέχρι και την 31η-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη.
Δηλαδή, το 40% του ποσού των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε ένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε 4 επόμενα έτη και θα μειώνει το φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται σε βάρος του ιδιοκτήτη σε κάθε ένα από τα 4 αυτά επόμενα έτη. Π.χ., αν η δαπάνη πραγματοποιηθεί το 2020, το 40% αυτής θα κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το ¼ του 40% της δαπάνης, θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται στο 40% των 16.000 ευρώ, δηλαδή σε 6.400 ευρώ. Συνακόλουθα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που θα δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα επόμενα 4 έτη θα φθάνει τα 1.600 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών. Π.χ., για τις πλακοστρώσεις θα λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την εργασία του επιτηδευματία και όχι τα έξοδα για να αγοραστούν τα πλακάκια, για το βάψιμο θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η δαπάνη για την αμοιβή του ελαιοχρωματιστή και όχι τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί για να αγοραστούν οι μπογιές.
2 Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει, εξάλλου, η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:
* τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων,
* οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά του Ν. 4308/2014, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,
* οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν. 3862/2010 ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.
3 Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα εξακολουθεί να ισχύει και η διάταξη της παραγράφου 3α του άρθρου 39 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), σύμφωνα με την οποία από το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο ιδιοκτήτης από τα μισθώματα εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.
Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο