Τρία χρόνια μετά την ψήφιση της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής, όχι μόνο δεν έχει κατασκευαστεί κανένα νέο Νηπιαγωγείο, αλλά ούτε και προβλέπεται με βάση το Σχέδιο Υλοποίησης. Το όλο θέμα παραπέμπεται σε μελλοντικό σχεδιασμό, σε συνεργασία με την ΚτΥπ, αναφέρει ο Σύλλογος Ρόζα Ιμβριώτη σε ανακοίνωση του.
Η ανακοίνωση:
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και οι Ενώσεις Γονέων 1ης, 2ης, 3ης, 5ης, 6ης και 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας απορρίπτουν το Σχέδιο Υλοποίησης της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου κατά την συνεδρίασή του στις 22/3/2021.
Το σχέδιο αυτό έτσι όπως παρουσιάστηκε, έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις και μας βρίσκει αντίθετους ως προς την υλοποίησή του, καθώς όχι μόνον υπολείπεται των αναγκών των νηπίων του Δήμου μας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανεφάρμοστο.
Τρία χρόνια μετά την ψήφιση της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής, όχι μόνο δεν έχει κατασκευαστεί κανένα νέο Νηπιαγωγείο, αλλά ούτε και προβλέπεται με βάση το Σχέδιο Υλοποίησης. Το όλο θέμα παραπέμπεται σε μελλοντικό σχεδιασμό, σε συνεργασία με την ΚτΥπ.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για λοιπούς, πλην των αιθουσών, χώρους που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία ενός Νηπιαγωγείου. Τέτοιοι χώροι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΚτΥπ είναι οι τουαλέτες νηπίων, χώρος ανάπαυσης – ύπνου, χώροι σίτισης (κουζίνα – τραπεζαρία), πολυδύναμος χώρος εκδηλώσεων. Αναρωτιόμαστε, που θα τρώνε τα νήπια που θα εγκατασταθούν σε 2 αίθουσες στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, σε ποιες τουαλέτες θα πηγαίνουν τα νήπια που θα εγκατασταθούν σε 3 αίθουσες του 15ου ΓΕΛ, που θα κάνουν γιορτές τα νήπια του 54ου Νηπιαγωγείου που θα εγκατασταθούν σε 2 αίθουσες σε αδόμητο οικόπεδο;
Δεν υπάρχει καμία προδιαγραφή για το είδος των προκατασκευασμένων αιθουσών που θα εγκατασταθούν. Αν πρόκειται για παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν σε γειτονικούς Δήμους, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν πληρούν καμία προδιαγραφή τόσο από πλευράς διαθέσιμων τ.μ. (σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΚτΥπ απαιτούνται 3.0 τ.μ. ανά νήπιο) όσο και από πλευράς ανέσεων (ηχομόνωση, θερμομόνωση, θέρμανση, κλιματισμός κτλ).
Η τοποθέτηση αιθουσών σε αύλειους χώρους και η χρήση υπαρχουσών αιθουσών, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρυμμένο σχολικό περιβάλλον στα σχολεία που προτείνεται να τοποθετηθούν – αξιοποιηθούν.
Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε άμεσα την απόσυρση του σχεδίου και τον επανασχεδιασμό έτσι ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των νηπίων του Δήμου μας. Το νέο σχέδιο πρέπει:
Να αφήνει έξω σχολεία μας που έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υποβαθμισμένα και να αξιοποιήσει όλους τους υπάρχοντες δημόσιους χώρους (κτίρια – οικόπεδα), αν δε αυτά δεν επαρκούν να προχωρήσει άμεσα σε απαλλοτριώσεις.
Να σχεδιαστεί η άμεση, πλήρης λειτουργία των Νηπιαγωγείων με όλους τους χώρους που προδιαγράφονται από την ΚτΥπ.
Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο ανέγερσης νέων κτιρίων με χρονοδιάγραμμα ελέγχου και χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όχι ΣΔΙΤ).