: Η συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας γίνεται σε μια πολιτική και συνδικαλιστική συγκυρία πυκνή σε γεγονότα και εξελίξεις, αναφέρει η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα.

Η ανακοίνωση

Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας να αντιμετωπίσει την από την αξιολόγηση , που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, με δικαστικές αποφάσεις και απειλητικές εγκυκλίους , και να εκβιάσει την ψευδεπίγραφη εφαρμογή της βασιζόμενη στα απαράδεκτα «εντέλλεσθε» των διευθυντών , την έχει πλήρως απονομιμοποιήσει στη συνείδηση των εκπαιδευτικών.

Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας, η παντελής απουσία ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των ,οι υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη των κενών, αλλά και το σκάνδαλο CISCO. Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων , κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης παραχωρήθηκαν στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής – που με το αζημίωτο ανέλαβε την εργολαβία της τηλεκπαίδευσης – τα μεταδεδομένα (ηλεκτρονικές διευθύνσεις,διαδικτυακή δραστηριότητα, κ.λπ) 1.500.000 μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως , επιμένει να δείχνει με περισσό θράσος το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της εξουσίας απέναντι στους/στις μαθητ(ρι)ές που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις , καθώς λαμβάνει το ένα μέτρο μετά το άλλο, με σκοπό τη μείωση των εισακτέων (ΕΒΕ, υποχρεωτική εξέταση των περσινών υποψηφίων στα λατινικά που δε διδάχτηκαν ποτέ, καθορισμός συντελεστών βαρύτητας από κάθε τμήμα ξεχωριστά).

Οι εκπαιδευτικοί συνειδητοποίησαν ότι έχουν απέναντί τους μια ιδεοληπτική πολιτική ηγεσία που έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση , να παραχωρήσει τα πάντα στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, και να μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε «super market» , που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τον διευθυντή – manager, και τους εκπαιδευτικούς – λάστιχο που θα είναι όμηροι της εκάστοτε εξουσίας και της εργαλειοποιημένης αξιολόγησης – χειραγώγησης.

Και βέβαια αυτή η πολιτική θα καταστρατηγήσει και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών θέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς με την κατηγοριοποίηση , την υποχρηματοδότηση και τελικά το κλείσιμο εκείνων των σχολείων που δεν θα καταφέρνουν να «πιάνουν τους στόχους» και να βρίσκουν χορηγούς…

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει, οι νεκροί και τα κρούσματα αυξάνονται , η ακρίβεια κατατρώει τους έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς μισθούς ,συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν τη ζωή τους, πέφτοντας θύματα της ασυδοσίας και της εργοδοτικής αδιαφορίας στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, και η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τον νόμο Χατζηδάκη για να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλ’ αυτά ο κλάδος ύψωσε το ανάστημά του και με αξιοπρέπεια συσπειρώθηκε στις ΕΛΜΕ κι έδωσε έναν μεγάλο και σπουδαίο αγώνα. 100.000 εκπαιδευτικοί απήργησαν και πλημμύρισαν στις 11 Οκτώβρη τους δρόμους και τις πλατείες σ’ όλες τις πόλεις της χώρας φωνάζοντας «ως εδώ»! Εξίσου μεγάλος αριθμός δήλωσε συμμετοχή στην απεργία- αποχή αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προσφύγει δικαστικά και να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό απειλών και τρομοκρατίας για να τους κάμψει το φρόνημα.

Ακόμη και μετά το πραξικόπημα που συντελέστηκε στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της 16ης Οκτώβρη , που ανέτρεψε επί της ουσίας τη βούληση της πλειοψηφίας , ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων σε πολλά σχολεία της χώρας αισθάνεται έτοιμος να παλέψει , να δείξει την αντίθεσή του στον πειθαναγκασμό και τη χειραγώγηση των «εντέλλεσθε» και να κρατήσει τη φλόγα αναμμένη.

Παρά την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν την αγωνιστική τους διάθεση και αναζητούν τον δρόμο συνέχισης του αγώνα! Βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της αξιολόγησης και υποχρεώνουν την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δίνει απανωτές παρατάσεις στις προθεσμίες.

Η πρωτοβουλία, των 36 ΕΛΜΕ, για νέες Γενικές Συνελεύσεις και Ολομέλεια Προέδρων (27/11), η πρωτοβουλία ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση και να κάνουν πράξη την κήρυξη απεργίας – αποχής στα σχολεία των περιοχών ευθύνης τους, σκοπό είχαν να διαμορφώσουν πλατύ αγωνιστικό ρεύμα απεργίας – αποχής από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ, και να λειτουργήσουν παραδειγματικά, ώστε να παρακινήσουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση, κόντρα στα πραξικοπήματα και το κλείσιμο του αγώνα.

Η συνέλευση προέδρων πρέπει να ολοκληρωθεί με αγωνιστική απόφαση και πρόγραμμα δράσης που θα υλοποιεί τη βούληση των συναδέλφων να συνεχίσουν την απεργία- αποχή. Οι πρόσφατες νίκες των εργαζομένων στην COSCO και την EFOOD απέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη και οργανωμένοι αγώνες έχουν αποτέλεσμα!
ΑΙΤΗΜΑΤΑ

• Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι! Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.
• Η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Όχι στην ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών που φέρνει η εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων! Δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία!
• Κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την διαδήλωση και την απεργία! Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη.
• Να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!
• Να παρθούν τώρα μέτρα για την πανδημία σε όλα τα σχολεία! Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων!15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα!
• Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ).
• Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• Συγκρότηση απεργιακής επιτροπής , η οποία μαζί με την ΟΛΜΕ θα προκηρύξει απεργία αποχή από την αξιολόγηση, αξιοποιώντας τη στρατηγική των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που έχουν ήδη κηρύξει απεργία αποχή.
• 24ωρη απεργία μαζί με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους στην υγεία την 1/12
• Συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία τον Δεκέμβρη.
• Δημιουργία απεργιακού ταμείου.
• Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να μην εφαρμόσουν καμία διάταξή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, να μην φακελώσουν τα μέλη τους. Οι ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες είναι το οξυγόνο μας και δεν τις απεμπολούμε.
• Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΔΔΕ και ΠΔΕ για όλα τα προβλήματα: κενά, εργασιακές συνθήκες (υπερωρίες, μετακινήσεις, κλπ), μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.