Δήλωση εκπροσώπου Κυριακόπουλου Μάνθου,εκλεγμένου με τις Παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/3 στο ΥΠΑΙΘ ανάμεσα στο ΔΣ της ΔΟΕ και την υφυπουργό Μακρή και το ΓΓ. Κόπτση.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επέμεινε στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις ΟΟΣΑ και ΕΕ. Δεν έδωσε καμία απολύτως δέσμευση για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Διακαής κυβερνητικός στόχος παραμένει η μετάλλαξη του στο φτηνό ευέλικτο κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς και των δεξιοτήτων, το σκληρό αυταρχικό σχολείο της υποταγής εκπαιδευτικών και μαθητών. Έγινε φανερό ότι ο περιβόητος θεσμικός διάλογος είναι φερετζές, για τις επικοινωνιακές ανάγκες του ΥΠΑΙΘ.

: Το ζήτημα της Αξιολόγησης τέθηκε επιθετικά από την πλευρά μας, των επιπτώσεων της στο δημόσιο σχολείο, των αντιστάσεων των εκπαιδευτικών και ειδικά το ζήτημα των διώξεων των 114 απεργών εκπαιδευτικών που δεν ανάρτησαν στις πλατφόρμες της αξιολόγησης. Με μεγάλη ένταση θέσαμε το θέμα των παράνομων κι αντισυνταγματικών διώξεων. Καταγγείλαμε την παραβίαση του εργατικού δικαίου καθώς και του νομικού πλαισίου μια και το ΥΠΑΙΘ έχει παραλάβει το εξώδικο της νέας απεργίας αποχής που έχουν κηρύξει τα πρωτοβάθμια σωματεία και δεν δικαιούται να το αγνοεί, μιλώντας για τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομη την απεργία των ομοσπονδιών και για νομικά τερτίπια. Αυτά που απαξιωτικά ονομάζει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ως νομικά τερτίπια αποτελούν το νομικό δίκαιο της χώρας, καθώς και το εργατικό δίκαιο που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αγώνες και αίμα. Η αγνόησή του αποτελεί όχι μόνο αυθαιρεσία αλλά και ευθεία παραβίαση των όποιων κανόνων δικαίου υπάρχουν.

Η υφυπουργός επανέλαβε το αφήγημα της συμμετοχής στη διαδικασία της αξιολόγησης στο 99,2%, εντάσσοντας τα ενιαία κείμενα σε αυτό μια και δεν παρεκκλίνουν από τη διαδικασία και την υλοποίηση των προβλεπόμενων σταδίων.  Αναφέρθηκε ότι ως υπουργείο ανάμεναν τις αντιδράσεις και τα διάφορα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής της αξιολόγησης και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα και να γίνουν αναρτήσεις ακόμα και αν δεν γίνει εντελώς «σωστά» η διαδικασία στην αρχή. Τόνισαν ότι οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου θα παρεμβαίνουν για να διορθωθεί η όποια «ατέλεια» και κατέληξαν ότι με μία πίστωση χρόνου και με αυτόν τον τρόπο, σε ένα δυο χρόνια η αξιολόγηση θα υλοποιείται κανονικά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη φάση, η προτεραιότητά τους είναι η αποδοχή και ένταξη στη διαδικασία στην κατεύθυνση της δημιουργίας «κουλτούρας αξιολόγησης» μέσα στα σχολεία γιατί θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει σταδιακά και η πλήρης αποδοχή της αξιολόγησης κατηγοριοποίησης των σχολείων. Γι’ αυτό επιλέγουν να στοχοποιήσουν τους απεργούς που με τη συμμετοχή τους στην Απεργία Αποχή αρνούνται εξ ολοκλήρου τη διαδικασία.

Αποδεικνύεται ότι η επιλογή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ περί των ενιαίων κειμένων αντί της κήρυξης νέας Απεργίας Αποχής, κατακερματίζει τη μάχη μεταφέροντας σε κάθε σχολική μονάδα και στην αντοχή ατομικά του κάθε εκπαιδευτικού και του συλλόγου διδασκόντων απέναντί στις πιέσεις, οδηγεί στην αποδιάρθρωση του αγωνιστικού μετώπου, στο «πείραγμα» των «ενιαίων» κειμένων περισσότερο ή λιγότερο, σε «τροποποιήσεις» κάτω από το βάρος των απειλών και των παρεμβάσεων συντονιστών, πρόθυμων διευθυντών και παρατάξεων που είναι υπέρμαχες της αξιολόγησης.  Ο δρόμος αυτός τελικά επιτρέπει στο υπουργείο να «πιέζει» ατομικά ενώ «περπατά» την «κουλτούρα αξιολόγησης».

Είναι επιτακτική ανάγκη η επανασυσπείρωση του αγωνιστικού δυναμικού του κλάδου που σε δύσκολες συνθήκες, κάτω από απειλές και εκβιασμούς επιμένει να δείχνει την αντίδρασή του στην αξιολόγηση με όσα όπλα έχει κάθε φορά. Όλες οι παρατάξεις οφείλουν να επανατοποθετηθούν με βάση αυτές τις εξελίξεις και η ομοσπονδία να προκηρύξει νέα Απεργία Αποχή ώστε να επανεμφανιστεί ένα ευρύ πλειοψηφικό μέτωπο άρνησης συμμετοχής στη διαδικασία, ιδιαίτερα εν όψη της ολοκλήρωσης της στη λήξη της χρονιάς!

: Από τη μεριά μας ως Παρεμβάσεις θέσαμε έντονα το θέμα των εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ’ τάξη  δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου και την απαίτηση για μη διεξαγωγή τους, καταγγέλλοντας ότι θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Οι Μακρή-Κόπτσης εκθείασαν τις εξετάσεις τύπου PISA υποστηρίζοντας ότι βασικό στόχο έχουν  τη συλλογή στοιχείων για να αναδειχθούν οι όποιες ανεπάρκειες του συστήματος ενώ απέφυγαν να ενημερώσουν για το πιλοτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Απέκρυψαν ότι στόχος  είναι να ρίξουν το βάρος  των «ανεπαρκειών» του συστήματος και πάλι πάνω στις πλάτες εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, ότι τα μετρήσιμα δεδομένα των μαθητών/τριών μας αποτελούν βασικό κρίκο μιας ενιαίας στρατηγικής πολιτικής για την εκπαίδευση κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ, για σύγκριση, κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών-εκπαιδευτικών, η σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση, καθώς και η ένταση της κουλτούρας απόρριψης στους μαθητές που θα τους συνοδεύει στις εξετάσεις με τράπεζα Θεμάτων και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εν μέσω αντιφάσεων ακόμα και απέναντι στον ίδιο το νόμο που ψήφισαν επιμένουν σε ένα σχολείο που θα ξεδιαλέγει ποιος θα μείνει απέξω και όχι ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά!

Εχθρεύονται τις/ους νέους εκπαιδευτικούς! Γι’ αυτό σχετικά με:

Αναπληρωτές και κάλυψη κενών: Απίστευτη αναλγησία επέδειξε η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απέναντι στις/ους χιλιάδες αναπληρώτριες/ές και αδιόριστες/ους επιλέγοντας την πολιτική διαρκούς ομηρίας τους! Απέναντι στο αίτημα των μαζικών διορισμών και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η μοναδική δέσμευση ήταν ότι το ΥΠΑΙΘ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη στην Ειδική αγωγή μετά το Πάσχα με στόχο να υπάρξουν προσωρινοί πίνακες τον Αύγουστο ώστε να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό αποκαλύπτει ότι οι εξαγγελίες του Υπουργείου για επικείμενους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση είναι παραμύθια για κατανάλωση και εφησυχασμό των εκπαιδευτικών. Στην ουσία απέκλεισαν τους μόνιμους διορισμούς τουλάχιστον στην ειδική αγωγή – καθώς δεν μπορούν να γίνουν χωρίς οριστικούς πίνακες. Όσο για ενδεχόμενους μόνιμους διορισμούς στη γενική αγωγή δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να πουν τίποτα συγκεκριμένο (αν θα γίνουν, αριθμό, διαδικασίες), εξαρτάται από την συζήτηση και την επεξεργασία με το υπ. Εσωτερικών». Για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκαν ψεύτικες οι δηλώσεις της υπουργού Κεραμέως και κροκοδείλια δάκρυα ο δήθεν «πόνος» για τις/ους αναπηρώτριες/ές που τάχα πρέπει να αναπληρώνουν μόνο προσωρινά κενά και τα μόνιμα να καλυφτούν από μόνιμες προσλήψεις. Σε αυτό τον καμβά δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων της ντροπής, που φέτος -μετά το Νοέμβρη- αποτέλεσαν και τις μόνες προσλήψεις, παραβιάζοντας ακόμα και τους πίνακες με την τοποθέτηση τους σε κανονικά κενά και όχι κενά λόγω covid. Σχετικά με το σύστημα διορισμών και το Προσοντολόγιο Γαβρόγλου-ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τις θέσεις της ΔΟΕ για το σύστημα προσλήψεων ώστε να ληφθούν προς επεξεργασία επιβεβαιώνοντας έτσι ότι επεξεργάζονται και πάλι την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης με στόχο νέες αντιδραστικές αλλαγές (γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ, συνεντεύξεις, κατά τόπους προσλήψεις κ.λπ.). Η μόνη απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος απέναντι σ αυτά τα σενάρια πρέπει να είναι η κάλυψη όλων των κενών – πραγματικών αναγκών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία και όχι οι μεσοβέζικες… θέσεις της ΔΟΕ, που βάζουν στο ζύγι της ποσόστωσης την προϋπηρεσία και το πτυχίο, αποδεχόμενες το αφήγημα της ατομικής ευθύνης – «προσόντων» των συναδέλφων για το δικαίωμα στην εργασία τους, ακόμα και από το ίδιο το συνδικάτο. Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο Συνέδριο (88η Γ.Σ.) της ΔΟΕ η πλειοψηφία της αρνήθηκε να βάλει προς ψήφιση το αίτημα των αναπληρωτών για μόνιμο διορισμό- μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση πτυχίο-προϋπηρεσία, ενώ από τότε (2019) ακόμα και το αίτημα για κατάργηση του ν.4589 (προσοντολόγιο Γαβρόγλου) έχει εξαφανιστεί από τα αιτήματα της ομοσπονδίας.

Το δικαίωμα μετάθεσης των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών στον ένα χρόνο: Με τις απαντήσεις τους αγνόησαν επιδεικτικά και ανάλγητα τα τεράστια οικογενειακά-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι/ισσες, αρνήθηκαν ρητά την ικανοποίησή του προβάλλοντας το επιχείρημα ότι προέχει η εκπαιδευτική λειτουργία, γι’ αυτό ο νόμος μένει ως έχει χωρίς καμιά άλλη διαβούλευση για σχετική ρύθμιση, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά και χιλιάδες συνάδελφοι «ξεροσταλιάζουν» στους πίνακες των αναπληρωτών ενώ πολλοί ακόμα παραμένουν άνεργοι και αποκλεισμένοι.

Συνδικαλιστικές άδειες: Επιβεβαιώθηκε η ειλημμένη πολιτική απόφαση για περικοπή της συνδικαλιστικής άδειας του μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ Μανθου Κυριακόπουλου, νεοδιόριστου συνάδελφου και εκπρόσωπου των Παρεμβάσεων, του μοναδικού μέλους του ΔΣ χωρίς πλήρη συνδικαλιστική άδεια. Προκλητική και γελοία ήταν η επίκληση της τήρησης του νόμου καθώς καμιά εξήγηση δε δόθηκε από τους εκπροσώπους του ΥΠΑΙΘ γιατί η Ν. Κεραμέως υπέγραψε κανονικά -με βάση την ίδια νομοθεσία- τις συνδικαλιστικές άδειες των υπόλοιπων 10 μελών του ΔΣ της ΔΟΕ και δεν υπογράφει μόνο του συνάδελφου Κυριακόπουλου (είναι ο μόνος συνάδελφος που καλείται να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του καθήκοντά σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα είναι τοποθετημένος δάσκαλος σε σχολείο του Ρεθύμνου). Με βάση τη στάση του ΥΠΑΙΘ αιωρούνται τα ερωτήματα για τον αν η άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει να κάνει με την πολιτική του στάση απέναντι στην αξιολόγηση, την τηλεκπαίδευση και τη διαφοροποίηση του σε σοβαρά ζητήματα στο ΔΣ της ΔΟΕ ή το γεγονός ότι είναι νεοδιόριστος! Ωστόσο πέρα από την καταγγελτέα στάση του ΥΠΑΙΘ για το ζήτημα ερωτηματικά προξενεί η άρνηση της πλειοψηφίας των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ (ΑΕΕΚΕ και ΕΡΑ) να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση του ΥΠΑΙΘ στο θέμα αυτό εδώ και επτά μήνες.

Για την ημερήσια άδεια για τη διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών (εκλογές και τακτικές Γ.Σ.) από τους Συλλόγους επιβεβαίωσαν την περικοπή τους και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, στο πνεύμα του ν. Χατζηδάκη παρά το γεγονός ότι η άδεια μιας μέρας προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία. Μάλιστα η Μακρή ήταν προκλητική καθώς κάλεσε το συνδικάτο να «ξεσηκώσει» τον κόσμο σε συμμετοχή και δράση το απόγευμα ή άλλη μέρα που δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία των σχολείων!

Στη συζήτηση αυτή δεν έλειψαν και τα φαιδρά με τον Κόπτση να ομολογεί ότι πήρε επτά εκπαιδευτικούς τηλέφωνο Κυριακή βράδυ (!!!) για την τηλεκπαίδευση «για να βοηθήσει» και όχι «για να τρομοκρατήσει» και να εκφράζει τα παράπονά του γιατί παρεξηγήθηκε η προσπάθειά του και χλευάστηκε από τους συλλόγους αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που επικοινώνησε.

Συναδέλφισσες/οι,

Απέναντι σε όλα αυτά το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση μάχης, και να μην αποδεχτεί τη στάση των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ, να ροκανίζουν τον χρόνο, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος στην κυβέρνηση να συνεχίσει ακάθεκτη και ανεμπόδιστη το αντιλαϊκό και αντιδραστικό της έργο.

Γι’ αυτό…

6 Απρίλη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ

στον πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας,

στη φτώχεια, την ακρίβεια, την αξιολόγηση και τις διώξεις των 114 απεργών εκπ/κών, τις απολύσεις υγειονομικών, τον ν. Χατζηδάκη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας /Παιδείας/Πρόνοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025