Ο , περιμένει , ωστόσο, τον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει δυναμικά την εκλογή του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές και θα πρέπει να περιμένει έως τις 28 Μαΐου για την τελική εκλογή του προέδρου της Τουρκίας.

Παρά την ουσιαστική αποχώρηση Ιντζέ, που θεωρήθηκε ότι ευνοεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιο των κεμαλιστών, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για την υποψηφιότητά του: Ήταν, ίσως, ο πιο εύκολος από τους αντιπάλους του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του για τις επαναληπτικές εκλογές σε 14 ημέρες από σήμερα.

«Γυρνάει» λέει η αντιπολίτευση

Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ωστόσο η πλευρά Κιλιτσντάρογλου δείχνει μάλλον αισιόδοξη και λέει ότι έως ότου ενσωματωθεί το 100% των ψήφων, η διαφορά θα είναι αναστρέψιμη στις 28 Μαΐου. Αυτή την προοπτική ενισχύουν και τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία παραδοσιακά αντικατοπτρίζουν το τελικό αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα.

Εκεί η μάχη Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, με την πρωτιά να εναλλάσσεται μεταξύ των δυο μονομάχων. Το ίδιο συνέβαινε έως τις πρώτες πρωινές ώρες και στην πρωτεύουσα, Άγκυρα. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κατήγγειλε αργά χθες το βράδυ από κοινού με τον ομόλογό του της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, την ύπαρξη ενός μηχανισμού παραποίησης αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, οι δυο δήμαρχοι προέτρεψαν τους Τούρκους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Πώς βλέπει η Δύση το αποτέλεσμα

Τι σημαίνει το χθεσινό αποτέλεσμα στην Τουρκία; Οι μεγάλες εφημερίδες των χωρών της Δύσης θεωρούν ότι μια επανεκλογή Ερντογάν θα σημάνει πρώτα από όλα, ήττα της Δημοκρατίας στην Τουρκία και θρίαμβο του αυταρχισμού. Είναι γνωστή η αντιπάθεια κυβερνήσεων αλλά και του Τύπου της Δύσης προς τη σημερινή Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής της συμπόρευσης με τη Ρωσία.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμούν ήττα Ερντογάν», είναι η εκτίμηση των New York Times, ενώ το έγκυρο περιοδικό New Statement παρατηρούσε: «Αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί, αυτό μπορεί να σημαίνει και το οριστικό τέλος της τουρκικής δημοκρατίας».

Από τη μεριά του, ο Economist «φωτίζει» μια κρυφή παράμετρο των χθεσινών εκλογών στη γείτονα: «Εάν ο πρόεδρος που θα εκλεγεί, δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα είναι σε θέση να ασκήσει την εξουσία, αλλά θα πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλα κόμματα για την ψήφιση νόμων και προϋπολογισμών. Ένα νομοθετικό αδιέξοδο ίσως αναγκάσει τον (όποιο) πρόεδρο στο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Τέλος, οι Financial Times θεωρούν ότι «ο Ερντογάν μάχεται για την εξουσία με την στρατηγική της ελπίδας και του φόβου», που έχει καλλιεργήσει μεταξύ των υποστηρικτών του για την άλλη πλευρά, κι ο οποίος φόβος αποτελεί τον βασικό πυλώνα στον οποίον ο Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του.

Στην πραγματικότητα, εάν μετά από δυο εβδομάδες επανεκλεγεί ο Ερντογάν χωρίς να ελέγχει την πλειοψηφία της νέας τουρκικής Βουλής, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική του που είναι πιθανό να οδηγήσει σε capital controls και συναλλαγματική κρίση. Η οικονομική κατάρρευση που έχει αποτραπεί μέχρι τώρα θα επανέλθει ως βαθιά ύφεση.

Αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί πρόεδρος και η συμμαχία του έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση με νέα προσφυγή στο ΔΝΤ, με διαπραγματευτικό όπλο την εξωτερική του πολιτική.
Ο έλεγχος της Βουλής

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, παράλληλα με τις προεδρικές, με ενσωματωμένο το 85% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ κινείται στο 35-36%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μεταξύ 24-25%, κι ακολουθούσαν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 10,5%, το Καλό Κόμμα με λίγο κάτω από το 10% κλπ.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025