ΟΔΗΓΟΣ με όλα όσα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμείς συντάξεις.

Πιο αναλυτικά, ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μηδενισμό των αιτήσεων λήψης κύριας σύνταξης πριν από το τέλος του 2022, καθώς και οι νέες διαδικασίες έκδοσης fast track συντάξεων, αλλά και συντάξεων εμπιστοσύνης, αποτελούν μέρος ενός τολμηρού σχεδίου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την , προκαλούν όμως και αβεβαιότητα και ανησυχία στους κόλπους των εν αναμονή αλλά και των νέων συνταξιούχων, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις – αναφορές τόσο για λάθη στις νέες συντάξεις όσο και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, παρότι έχουν υποβληθεί ακόμη και πριν από το 2019. Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει πως από το 2021 και πίσω εκκρεμούν στον τομέα των αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης περίπου 9.500 «προβληματικές περιπτώσεις». Από αυτές, οι 270 είναι υποθέσεις με ενστάσεις και δικαστικά θέματα, οι 730 υποθέσεις χωρίς ιατρική γνωμάτευση, 600 υποθέσεις με οφειλές άνω των προβλεπομένων ορίων και 7.900 υποθέσεις που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τα μηχανογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ. Οσο για τα λάθη, ξεκαθαρίζει πως αποκλίσεις στα ποσά υπήρχαν και πριν από τις fast track συντάξεις, δέχεται πως υπάρχει ένα 20% που παρατηρούνται αποκλίσεις και σημειώνει ότι, όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκδίδονται με επιφύλαξη. Στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Η «Κ» με τη βοήθεια του γνωστού δικηγόρου Δημήτρη Μπούρλου, που ειδικεύεται στα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά θέματα, παρουσιάζει σήμερα έναν μίνι οδηγό για το τι πρέπει να κάνουν όσοι από τους συνταξιούχους –μελλοντικούς και νυν– ανησυχούν για τη σύνταξή τους.

Η πρώτη τέτοια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων είναι όσων έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν από το 2022, ακόμη και από το 2019, και δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, κυρίως στο Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) ή το Δημόσιο και το ΙΚΑ, ή επίσης το ΙΚΑ και ένα από τα ταμεία των μη μισθωτών, αλλά και κάποιες για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις αναγνωρίσεων πλασματικών ετών. Για όλους αυτούς, τονίζεται ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι εμπίπτουν στην περίπτωση των «ανελαστικών», των αιτήσεων δηλαδή που εν τέλει θα απορριφθούν από τον ΕΦΚΑ. Οφείλουν αρχικά να κάνουν ένα ερώτημα για την πορεία της αίτησής τους στο 1555 κι αν δεν υπάρξει έγκαιρη ή ικανοποιητική απάντηση να κλείσουν ένα ηλεκτρονικό ραντεβού και να ενημερωθούν από την αρμόδια διεύθυνση για την πορεία της αίτησής τους.

Μια άλλη μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που ανησυχεί είναι αυτή με όσους έχουν λάβει τη σύνταξή τους τους τελευταίους μήνες, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει υπολογιστεί το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου. Ειδικότερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης δεν έχει υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης των άλλων ταμείων. Λάθη και παραλείψεις έχουν εντοπιστεί στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων, όπως ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, ημέρες τακτικής ανεργίας, εξαγοράς λόγω σπουδών, τέκνων ή κενών διαστημάτων. Πρόκειται για συντάξεις που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία fast track (νέες αιτήσεις) ή με τη διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» (παλαιές συντάξεις). Μάλιστα, στις νέες αποφάσεις αναγράφεται ότι υπάρχει επιφύλαξη για μελλοντική αναθεώρησή τους. Οπου υπάρχει ένδειξη πως δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα έτη ασφάλισης ή δεν έχουν συνυπολογιστεί χρόνοι που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, θα πρέπει να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα τονίζεται ότι οι λόγοι είναι τυπικοί, καθώς το υπουργείο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όλες οι περιπτώσεις που εκδίδονται με επιφύλαξη θα επανεξεταστούν.
Προετοιμασία

Με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέου στοκ εκκρεμοτήτων στο άμεσο μέλλον, τρία είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι όταν βρίσκονται λίγο πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: Το πρώτο και βασικό είναι να ζητήσουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής απόφασης για τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οφείλουν να το κάνουν δύο χρόνια πριν από τη θεμελίωση του δικαιώματός τους, καθώς η έκδοσή της καθυστερεί σημαντικά. Το δεύτερο είναι, σε περίπτωση που έχουν ασφάλιση σε ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουμένων (πρώην ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), να ζητήσουν μια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής τους, γιατί έτσι θα ελεγχθεί και το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Και το τρίτο βήμα είναι να υποβάλουν την αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών νωρίτερα από την αίτηση συνταξιοδότησης (παρότι υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη υποβολή), καθώς με αυτόν τον τρόπο πρώτα θα αναγνωριστούν τα πλασματικά και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025